Menü

Befőzési kisokos

A nyári időszakra jellemző befőzés a különböző zöldségek, gyümölcsök házilagos tartósítását jelenti általában hőkezelés által. Ilyenkor sokaknál érik sárga- és őszibarack, szilva, különböző almafajták, ezeket pedig többféle formában is lehet tartósítani a téli időszakra. A gyümölcsöket elrakhatjuk ivólének, lekvárnak, és befőttnek is. Az alábbi cikkben megtudhatunk több a befőzéssel kapcsolatos hasznos tippet, és recepteket is.

Miért jó a befőzés?

A házi készítésű befőttek, lekvárok, savanyúságok, szörpök amellett, hogy változatosabbá és vitamin-gazdagabbá teszik étkezéseinket, még azt a pluszt is nyújtják, hogy saját készítésű, boltokban nem kapható csemegéket ehetünk akár még a téli hónapokban is. Befőzéskor elsősorban ne arra törekedjünk, hogy több száz üveg hagyományos, azonos ízesítésű télire elrakott gyümölcstől és zöldségtől roskadozzanak a kamra polcai, hanem inkább arra, hogy többféle gyümölcsöt és zöldséget is tartósítsunk, és azokat is különböző formákban.

A legtipikusabb alapanyagok

A befőzés tipikus gyümölcsei mindig a sárgabarack, és a szilva voltak. Emellett a savanyúságok közül az uborka a legnépszerűbb. A barackból könnyedén készíthetünk levet, jamet, lekvárt és befőttet is. Érdekesség, hogy előbbi abban különbözik az utóbbitól, hogy kevesebb ideig főzzük, emiatt az állaga is hígabb lesz. A lekvárt ezzel ellentétben hosszabb ideig főzzük, hogy elérjük a kívánt sűrűséget. A megfelelő állag meghatározása azonban ízlés, és felhasználás dolga is. Van, aki folyósabban, van, aki keményebben szereti fogyasztani. A jamet elég felforralni, hiszen nem a gyümölcs víztartalmának elpárologtatása a cél, hanem az, hogy egy kicsit besűrűsödjön, és elpusztuljanak a benne élő baktériumok. A lekvár esetén pedig a benne lévő víz elpárologtatása is fontos a sűrűbb állag elérése érdekében.

A lekvárok és jamek esetén a felhasználási mód is meghatározó. Előbbiek kiválóan alkalmasak sütésre is, ezáltal a különböző tésztákból legyen az piskóta, vagy bukta sem folynak ki. Ezzel szemben amit hígabbra főzünk nem alkalmasak magas hőfokú sütésre, mivel kifolynak a süteményből. Viszont tészták megkenésére, kész édességek díszítésére már használhatjuk. Az ivólevek egyértelmű célt szolgálnak. A befőtteket pedig legtöbbször sült húsok mellé, vagy akár magában is fogyaszthatjuk.

Az alábbi részben nézzünk meg egy klasszikus sárgabaracklekvár receptet:

Hozzávalók:

3 kg kimagozott érett, puha sárgabarack

1,2-1,4 kg kristálycukor

1/2 mokkáskanál nátrium benzoát tartósítószer

Elkészítési idő: 140 perc

Elkészítés:

1. A barackokat megmossuk, a hibás részeket ha vannak, kivágjuk, kimagozzuk. Forró vízbe mártva lehúzzuk a gyümölcs héját. Vágjuk kisebb darabokra, (ha lekvárt szeretnénk készíteni, akkor nem kell apró kockákra vágni).

2. A feldarabolt barackokat beletesszük egy nagyobb lábasba. Rászórjuk a cukrot, időnként megkeverjük, majd néhány óra alatt a cukor feloldódik és a barack megpuhul. Emellett botmixerrel homogénre turmixolhatjuk.

3. Elkezdhetjük főzni a lekvárt, a főzési idő függ a gyümölcs víz tartalmától, és attól is, hogy milyen sűrűre szeretnénk főzni, akkor érdemes abbahagyni, amikor a habját elfőtte. Valamint attól is függ a főzési idő, hogy milyen sűrűre szeretnénk. Emellett meleg állapotban mindig folyósabb lesz, kihűlve pedig besűrűsödik.

4. Szintén fontos feladat az üvegek elmosása, majd megszárítása.

5. Amikor megfelelő sűrűségű a lekvár, forrón a tisztára mosott üvegekbe töltjük úgy, hogy minél kevesebb levegő maradjon a lekvár fölött. 24 órára, vagy akár még több időre száraz dunsztba tesszük, ezáltal segítve a tartósítási folyamatot. A becsomagolt lekvárt különböző takaróval, paplannal fedjük le. Az elkészített lekvárt pedig rengeteg féle módon felhasználhatjuk, többek között piskótatekercsben és palacsintában is.

Alaprecept a sárgabaracklé elkészítésére:

Hozzávalók:

3 kg sárgabarack

20 dkg cukor

1 citromból nyert citromlé

1 l víz (állagtól függően)

Elkészítés:

1. A barackot megmossuk, kimagozzuk, és a citromlével együtt egy 10 literes fazékba tesszük.

2. Botmixerrel szétzúzzuk, és 1 liternyi vízzel feltesszük főni. Amikor forr, hozzákeverjük a cukrot és az 1 csomag befőtt tartósítót, (ha szalicilt használunk, akkor azt csak a végén tesszük az üvegek tetejére)

3. Felöntjük annyi vízzel, hogy megfelelő sűrűségű legyen az egész. Ha kell, ilyenkor még botmixerrel keverhetünk rajta, majd újból felforraljuk. A habját leszedjük, és az előkészített üvegekbe töltjük. Száraz dunsztba tesszük, és ott hagyjuk kihűlni.

Szilvalekvár recept:

Hozzávalók:

l 5 kg szilva

l 50 dkg cukor

l 2 db fahéjrúd (ízlés szerint)

l 1 kávéskanál szalicil

Elkészítés:

1. Befőzés előtti este: a kimagozott szilvát egy lábasba tesszük, ráöntjük a cukrot, amitől az másnap reggelre egy kis levet enged. Másnap összedolgozzuk, majd feltesszük főni.

2. Körülbelül 1,5-2 óra alatt sűrűre fő. Majd a kimosott, kiszárított üvegekbe töltjük, késhegynyi szalicilt teszünk a tetejére, majd rácsavarjuk az üveg tetejét.

3. 1-2, vagy akár több napra is száraz dunsztba tesszük az üvegeket, majd hasonlóan a baracklekvárhoz rengeteg féle módon felhasználhatjuk.

Uborkabefőtt recept:

Hozzávalók:

2,2 kg (csemege) uborka

2 l víz

2 dl ecet

15 dkg cukor

10 szem fekete bors

10 mustármag

1 evőkanál só

1 egész babérlevél

1 csokor kapor

2-3 hagyma (ízlés szerint)

1 mokkáskanál szódabikarbóna vagy szalicil

Elkészítés:

1. A befőttesüvegeket és a kupakokat mossuk tisztára.

2. Az uborkát folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. A felöntőléhez adjuk hozzá a cukrot, az ecetet, a borsot, a szódabikarbónát, a mustármagot, a babérlevelet, és kezdjük el melegíteni. Ha felforr, húzzuk le a tűzről, és várjuk meg, amíg langyosra hűl.

3. Az üveg aljára rendezzük a kaprot, pakoljuk bele szorosan egymás mellé az uborkákat, hagymát és töltsük tele a felforrt vízzel. Majd a tetejére a tartósítás miatt tegyünk egy késhegynyi szalicilt is.

4. Ha megtöltöttük az üvegeket, akkor mehetnek rá a kupakok. Ezt követően pedig állítsuk egy lábosba az üvegeket, öntsük fel félig vízzel, és kezdjük el melegíteni. Körülbelül 75-80 °C-ig főzzük, majd hagyjuk a vízben kihűlni.

5. Kihűlés után pedig be lehet rakni az üvegeket még egy rövid időre dunsztolni, de akár már mehetnek is a polcra.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.