Menü

Strandbetegségek – mire ügyeljünk?

Bizony léteznek tipikusan strandbetegségek, melyek megkeseríthetik a nyári vakációt, a nyaralást és a kikapcsolódást, ezért ezeket jó elkerülni. Milyen betegségeket kaphatunk el a fürdőzés során? A legjellemzőbbek a különböző gombás bőrbetegségek, a fülfájás, fülbetegségek, a légúti megbetegedések, a gyomorrontás, emésztőrendszeri panaszok, illetve a napégés, napszúrás, túlhevülés. Nézzük is ezeket!

A természetes tavakban és a fürdőkben történő fürdés során is összeszedhetünk olyan kórokozókat, melyek megfertőzhetik például az intim testrészeket. Ezek a baktériumok leginkább a nőkre jelentenek veszélyt, ha a fürdés után viszkető-égő érzést tapasztalunk érdemes felkeresni az orvosunkat.

A fülgyulladás is gyakori strandbetegség, gyakran a kisebb, nem megfelelően fertőtlenített medencék és jakuzzik használatakor jelentkezhet, amennyiben a fülfájás fokozódik, az orvossal kell konzultálni a gyógymódról.

A strandokon előforduló számtalan baktérium bőrkiütést okozhat, ennek elkerülése érdekében is a zuhanyzás és a krémezés a leghatásosabb.

Nagyon kellemetlen betegség a lábgomba, a nehezen múló szemölcs. Ezektől nehéz megszabadulni, legjobb, ha megelőzzük a betegséget, mégpedig úgy, hogy mindig papucsot viselünk, és fürdés után lezuhanyozunk, így valóban minimálisra csökkenthetjük a fertőzések kialakulásának kockázatát.

Akinek már volt kötőhártya-gyulladása, az bármit megtesz, csak előzhesse meg a bajt. Borzasztó betegség, a szemünk kipirosodik, könnyezik, ég, viszket.

Amennyiben ilyen tüneteket tapasztalunk, menjünk el orvoshoz, ugyanis akár kötőhártya-gyulladásról is lehet szó.

Nem fertőző betegség, de mindenképp probléma a napégés. Aki a vakációt meg szeretné úszni leégés nélkül, az mindig kenje be magát fényvédő készítményekkel, különösen gyerekek esetében figyeljünk a magas faktorszámú napkémekre, ezen kívül kerüljük a napot a déli órákban és fogyasszunk elegendő folyadékot, lehetőleg vizet.

Mivel a strandokat sok fürdőző látogatja, így elkerülhetetlen, hogy olyanok is használják, akik nem figyelnek eléggé a higiéniájukra, illetve arra, hogy egészségesen használják a medencéket, éppen ezért fontos mind az öltözőkben, mind a zuhanyzókban papucsot használni, kezet fertőtleníteni és megfelelően tisztálkodni fürdőzés után.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.