Menü

Mi a teendő, ha sérült madarat találunk?

Bizony előfordul, hogy sérült madarat találunk, ekkor megfelelő és gondoskodó hozzáállással megmenthetjük az életét a törékeny kis állatnak. Csupán annyit kell tennünk, hogy átsegítjük őket azon az időszakon, amíg eljuttatjuk őket a legközelebbi madármentő állomásra.

Sérült madárral találkozhatunk kirándulásaink, túráink, autózásaink során, ezeket az állatokat az jellemzi, hogy mozdulatlanul kuporog vagy a fűben ugrálva próbál menekülni. Ekkor szánjuk egy kis időt a beteg állatkára és segítsük megmenteni.

A beteg madár kiszolgáltatott, gyakran menekülni képtelen, fél az embertől, védekezni próbál. A madár befogása kellő óvatossággal történjen, ne okozzunk a madárnak sérülést. Próbáljuk meghatározni milyen madárról van szó és mindenekelőtt bánjunk velük óvatosan, hiszen a kampós csőrű fajok sérüléseket is okozhatnak.

A következő lépés a madár állapotának felmérése, könnyen megállapíthatjuk sérült-e, tud e repülni, tud-e futni, csukva van-e a szeme, hogy állnak a végtagjai, remeg-reszket-e, esetleg vérzik.

Ha nem tudjuk megfogni, akkor takarjuk le egy pólóval, ruhadarabbal, ez megnyugtatja őket és könnyebben meg lehet fogni a sérült állatot. Egy sok szellőző lyukkal ellátott papírdoboz a legjobb szállítóeszköz, melybe néhány marék füvet, szénát, faágat szórva megnyugszik az állat.

A madármentés legnehezebb kérdése, hogy mit tegyünk az állattal.

Az elsődleges cél a sérült madár mielőbbi eljuttatása a madármentőkhöz, addig is a táplálást kell megoldanunk. Verébszerűen kúpos csőr esetében magevő madárral, kampós vagy hegyesedő végű egyenes csőr esetében ragadozó vagy rovarevő madárral van dolgunk.

A macskák számára készült konzervhús, a túróból, reszelt sajtból, főtt tojásból álló keverék, illetve a forrázott lisztkukac mind tökéletes alapanyagok madáretetéshez.

Az etetéshez a legjobb hosszú szárú, lekerekített végű fémcsipeszt használni, a falatokat pedig érdemes az itatóvízbe mártani, mert ez könnyíti a nyelést. Amint elláttuk az állatot, keressük meg az erre szakosodott madármentő intézményeket, ahol szakszerű segítséget kaphat.

Hova vihetjük a sérült madarat?

Léteznek madarakat befogadó intézmények, azonban ők nem tudnak kimenni az állatokért, korlátozott anyagi lehetőségeik miatt csak akkor tudnak segíteni, ha a madarak már hozzájuk kerültek! Ezért a legjobb megoldás, ha a legközelebbi madármentő állomásra, vagy állatkertbe mi magunk visszük be a madarat.

Madármentéssel, csak engedéllyel és megfelelő infrastruktúrával rendelkező intézmények foglalkozhatnak, ezek listája fellelhető az interneten, vagy a következő weboldalak valamelyikén, melyeket szeretnék az Önök figyelmébe ajánlani.

https://berek.hu/2020/12/27/madarmentes-orszagos-kozpontok/

https://www.mme.hu/madarmentes

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.