Édességre vágysz? Egyél gofrit!
- Dátum: 2023.05.25., 05:00
- Liszli Kornélia
- képek:pexels.com
- bécsi gofri, brüsszeli gofri, chia mag, gluténmentes
A gofri ma már egy világszerte ismert és népszerű ellenállhatatlan édesség. Azonban kevesen tudják, hogy a gofri eredete egészen az 1400-as évekig nyúlik vissza. Ekkoriban a belga városokban, különösen Brugge-ben már készítettek olyan süteményeket, amiket ma gofrinak nevezünk.
A gofri eredetileg az „ostya” nevű süteményből fejlődött ki. Az ostya egy vékony, törékeny sütemény, amit általában henger alakúra tekercselnek, és töltelékkel tálalnak. A gofri először a henger alakú ostyákból készült, majd később a tésztát laposabbra nyomták, és így jöttek létre azok a gofrik, amelyeket ma is ismerünk.
Az eredeti gofrikhoz csak néhány egyszerű összetevőre van szükség: lisztre, tojásra, tejpótlóra, vajra, cukorra és sóra. Az összetevőket alaposan össze kell keverni, majd a tésztát a gofri sütőbe kell tenni, amíg aranybarna nem lesz. Ma már számos gofri fajta létezik, melyek összetevőikben és elkészítésükben is különbözhetnek.
A brüsszeli gofri az egyik legismertebb gofri fajta, amelyet sűrűbb tészta és mélyebb, nagyobb méretű zsebek jellemeznek, melyeket általában a tetejére kerülő tejszínhabbal, vagy gyümölcsökkel töltöttek.
A liège-i gofri kisebb, mélyebb zsebekkel rendelkezik, amelyek karamellizált cukros darabokkal vannak megszórva. A liège-i gofri tésztájához egy kis élesztőt is használnak az íz és a textúra fokozása érdekében.
Klasszikus amerikai gofri. Ez egy vastagabb, puha tésztájú, nagyobb méretű gofri, amit általában édes sziruppal és vajjal tálalnak.
A bécsi gofri tészta alapvetően hasonlít a brüsszeli gofrihoz, de vékonyabb és ropogósabb.
Azok számára, akik gluténmentes étrendet követnek, a gluténmentes gofri kiváló választás lehet. A tészta készítéséhez gluténmentes lisztet használnak, és általában tojásfehérjével és mandulatejjel készül.
Azoknak, akik diétáznak, vagy fogyókúráznak, mondanám, hogy nekik sem kell lemondani a jóról: egészséges gofri is létezik. Az egészséges gofrihoz egészséges összetevőket kell összeválogatni, mint például a teljes kiőrlésű liszt, chia mag, lenmag, banán, joghurt, stb.
Ha még nem kóstoltad volna, vagy csak egyféle receptet kóstoltál, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni a többi fenséges gofri receptet is! Jó étvágyat!
Liszli Kornélia
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.