Menü

Ezért böjtölj almával

Régen az emberek főleg vallási okokból tartottak böjtöt hamvazószerdától húsvétig. Ezalatt egyáltalán nem fogyasztottak húst, és naponta csak egyszer laktak jól. Manapság sokan a tavaszi megújulás jegyében és egészségük megóvása érdekében táplálkoznak mértékletesen ebben az időszakban.

Böjtöléskor ideális táplálék az alma, mert minden létfontosságú tápanyaggal ellátja a szervezetedet, és pektintartalmának köszönhetően megszünteti az éhségérzetet. Ez a ballasztanyag ráadásul megköti az emésztés során kiválasztódó méreganyagokat és kitakarítja a beleket, valamint csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet.

A gyümölcsöt nyersen és hámozatlanul fogyaszd, mert a héjában vagy közvetlenül alatta található a legtöbb értékes vitamin, nyomelem és ásványi anyag. Különösen fontos a szervezet ellenálló képességét fokozó C-vitamin, a vízhajtó tulajdonságú kálium, a csontritkulás ellen ható kalcium beépülését segítő bór és a vérképzést serkentő vas. Ezenkívül a gyümölcshús és a héj egyaránt gazdag antioxidáns vegyületekben, amelyek erősítik az immunrendszert és lassítják az öregedési folyamatokat.

Reggelire müzlit, granolát vagy zabkását egyél almával. (Tüntesd el szem elől a mogyorókrémet és a dzsemeket, hogy ne ess kísértésbe!)

A nap folyamán számos hagyományos böjti ételt, pl. húsmentes leveseket, sós vízben főtt babot, olajos káposztát, főzelékeket (főleg spenótot), valamint tojást és különböző halételeket fogyaszthatsz. A nasikat viszont felejtsd el – valahányszor megkívánod az édességet, rágcsálj el egy almát! A benne található gyümölcscukor elmulasztja a csoki utáni vágyat, ezenkívül segít a tavaszi fáradtság leküzdésében és a figyelem összpontosításában.

Savanyú almával nem szabad kúrát tartani, ajánlott fajta pl. a jonatán, a golden és a ranett. Ne feledkezz meg a napi 2 l folyadékbevitelről! A szomjúságodat csapvízzel, ásványvízzel, cukormentes almalével és a szervezet tisztulását elősegítő gyógyteákkal csillapíthatod.

Almás sütemények, almaszósz vagy -kompót készítésekor ne dobd ki a gyümölcs héját, mert nyersen és szárítva egyaránt leforrázhatod. Az almahéjtea kellemes ízű, gazdaságos szomjoltó, ami egyúttal bevált házi szer a tél végén támadó vírusok és kórokozók ellen. Immunerősítő, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és gyomornyugtató hatású, jó vesetisztító és segíti a méregtelenítést. Fogyókúra esetén is érdemes kortyolgatni.

2 db – minél pirosabb színű – kezeletlen és ép alma vékonyan lehámozott héját öntsd le 5 dl forrásban levő vízzel, majd lefedve hagyd állni 10-15 percig.

Nem szükséges ízesíteni, de forrázás előtt adhatsz hozzá szegfűszeget, fahéjat vagy zöldfűszert, pl. citromfüvet. Szárított almahéjból nagyobb mennyiséget forrázz le, és hosszabb ideig áztasd.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.