Menü

Tünetek, ahogyan a magányosság hathat az egészségünkre

Az egyedüllét fontos: ez az az úgynevezett énidő, ami közben feltöltődünk, felfrissülünk. Más dolog, ha valaki magányos. A magány ugyanis jellemzően nem önként választott, szívesen vállalt létforma, sokkal inkább egy frusztráló és szomorú állapot. Ennek pedig nem csak az lehet a jele, hogy valaki egyedül ül a sötét szobában és kesereg, a szakemberek szerint több egészségügyi hatása is lehet a magánynak – rendszerint negatív irányban.

Íme 6 meglepő tünet, ahogyan a magányosság hathat az egészségünkre.

Gyengébb immunrendszer

A magányos emberek jellemzően könnyebben és gyakrabban megbetegszenek. „A magány növelheti a kortizol nevű hormonszintünket, amit stresszhormonnak is neveznek. Ez negatív hatással lehet az immunrendszerünkre, a vércukorszintünkre és a pajzsmirigyműködésünkre” – magyarázta Kelly Bos pszichoterapeuta.

Rosszabbul alszunk

Akár álmatlanság és a többek között ebből is adódó kialvatlanság jellemezheti azokat az embereket, akik magányosak. A rossz alvás pedig enerváltsághoz, állandó fáradtsághoz vezethet, ami pedig ronthatja a mindennapi teljesítményünket.

Migrénes fejfájás

A szakemberek szerint a magányos emberekre jellemzőbb a migrénes fejfájás. Ezt kísérheti, hogy a fájdalom-toleranciája is csökkenhet, vagyis az érzett fájdalom a szokásosnál is sokkal rosszabb lehet.

Elszigetelődés, elidegenedés

A magányosság eljuthat egy olyan szintre, amikor úgy érezzük, bármit is tennénk, senki nem kíváncsi ránk, senkit nem érdekel, mi van velünk – és talán már mi sem érdeklődünk mások iránt. A teljes elszigetelődés, elidegenedés miatt pedig ha valakivel mégis kapcsolatba kerülünk, az különösen bosszantó, irritálható lehet egy magányos ember számára.

Tárgyi függőség

A kutatások azt bizonyítják, hogy a magányos emberek számára sokkal fontosabbá válhatnak a különböző használati tárgyak, mint például a telefon, a laptop vagy az autó, mit mások számára. Az anyagi birtoklás révén érezhetik értékesnek, fontosnak magukat.

Alacsony libidó

A magányosság miatt a romantikus oldalunk is veszíthet az intenzitásából – egy magányos embernek egy idő után jellemzően nincs kedve másokkal találkozni, ismerkedni, közelebbi kapcsolatba kerülni.

A pszichológusok szerint az embereknek alapvető szükségük társaságra és szoros kapcsolatokra. Akkor működünk a legjobban, ha ezt a társadalmi igényünket ki tudjuk elégíteni, ilyenkor motiváltabbak vagyunk és könnyebben megbirkózunk az élet változatos kihívásaival. A másik oldalról is nézhetjük ezt a szükségletünket. Egyre több kutatás igazolja, hogy amikor a társadalmi kapcsolatok iránti igényünk nem teljesül, mentálisan és fizikailag is szétesünk. A hatások egy része az agyra, más része a testre irányul. Ezek közül több finoman működik, a stresszhormonok túltermelésén keresztül a szervezetünk különféle szervrendszereit érintve.

Végül hosszú távon a kielégítetlen közösségi kívánalmaink súlyosan károsítják az egészségünket, például tönkreteszik az artériákat, magas vérnyomást idéznek elő, sőt aláássák a tanulási képességet és a memóriát

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.