Menü

Miért alszunk el nehezen?

Sajnos sokan küzdenek az elalvással éjszaka, aminek több oka is lehet, ráadásul nem könnyíti meg a helyzetet az, hogy általában egy öngerjesztő folyamatról van szó. Forgolódunk, nem jön álom a szemünkre, pedig egész nap talpon voltunk. Minél többet forgolódunk, annál kevesebb időnk marad pihenni reggelig, aminek a gondolata csak még inkább frusztrálttá tesz és ettől még kevésbé érezzük magunkat álmosnak. Ha ismerős ez a szituáció, akkor érdemes lehet néhány dolgon változtatni, ami segíthet az elalvásban.

Az első és legfontosabb dolog, hogy legyen egy kialakult rutinunk elalvás előtt. Ezzel egyrészt már előre ráhangolhatjuk a testünket a pihenésre, másrészt ezzel az alvás minősége is javulhat. Nem jó, ha egyből munka után dőlünk be az ágyba, hiszen az agyunk még pörög, nem álltunk át a pihenésre. Az sem jó, ha lefekvés előtt végzünk testmozgást, hiszen attól épp felélénkülünk.

Tartsuk be, hogy lefekvés előtt legalább 6 órával már nem fogyasztunk semmilyen koffein tartalmú italt. Ide tartozik a kávé, az energiaitalok, de még a szénsavas üdítők is. Van, aki kevésbé érzékeny a koffeinre, de van, aki még órákkal utána sem érzi magát fáradtnak, így érdemes legkésőbb kora délutánra időzíteni a koffeinfogyasztást. Ne feledkezzünk meg róla, hogy egyes gyógyszerek is tartalmazhatnak koffeint, például néhány fájdalomcsillapító és nátha elleni gyógyszer.

Bár az alkohol fogyasztása általában nem nehezíti meg az elalvást, mégsem ajánlott lefekvés előtt inni alkoholtartalmú italt, mivel rontja az alvás minőségét, ami miatt forgolódhatunk és felébredhetünk többször is. Általánosságban elmondható, hogy érdemes elalvás előtt legalább 3 órával már nem érdemes alkoholt fogyasztani.

Segíthet az is, ha a hálószobánkat is az alvásra hangoljunk. Ezalatt azt értjük, hogy lehetőleg legyen kikapcsolva minden elektronikai eszköz, sőt, az a legjobb, ha a hálószobában egyáltalán nincs semmilyen elektronika. A hőmérséklet ne legyen sem túl meleg, sem túl hideg, a legjobb az, ha kellemes, hűvös a levegő. Próbáljuk kiiktatni a zavaró fényeket és hangokat is, sötétítsünk be, csukjuk be az ablakokat. Ha még ennél is többet szeretnénk tenni a nyugodt légkörért, használhatunk különböző, nyugtató és elalvást segítő illóolajokat, mint például a levendula vagy a szantálfa.

Ha végképp nem sikerül elaludnunk, akkor a forgolódás helyett többet segíthet az, ha inkább felkelünk és valamilyen relaxáló tevékenységet végzünk addig, amíg nem érezzük, hogy álmosak vagyunk. Ilyen lehet az olvasás, felnőtt színezők használata vagy épp nyugtató zene hallgatása.

Fontos, hogy az alvás megfelelő minőségű és mennyiségű legyen, hiszen hosszú távon a kialvatlanság nem csak fáradtsághoz, frusztráltsághoz és dekoncentráltsághoz vezethet, hanem akár komolyabb egészségügyi problémákhoz is.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.