Őszi vitaminbombák
- Dátum: 2022.11.02., 07:11
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alak, ásványi anyag, egészség, energiatartalék, feltölt, finomság, főtt, gyümölcs, idényzöldség, immunrendszer, kert, közérzet., nyers, őszi vitaminbombák, piac, püré, rendszeres mozgás, szezonális, tápanyagpótlás, tea, tél, turmix, vírus, vitamin, vitaminkészlet, vitaminkoktél
Ősszel is lehet mindenféle finomságokkal tenni a vírusok ellen, s kicsit felvértezni az immunrendszerünket a hamarosan beköszöntő tél előtt. Hasznos tudnivalók következnek most az őszi vitaminpótlásról.
Az őszi időszak pont arra való, hogy mielőbb feltankoljuk szervezetünket fontos vitaminokkal, felkészítve az immunrendszerünket télre, s mivel finomságokról van szó, így a kellemest a hasznossal köthetjük össze. A csökkenő energiatartalékoknak most van a legnagyobb szüksége a vitamindús zöldségekkel és gyümölcsökkel teli ételekre, italokra, turmixokra, ezekkel nemcsak felturbózhatjuk a szervezetünket, de még jótékony hatásúak is az egészségünkre, vonalainkra, alakunkra.
Az egyik legfontosabb tápanyagaink a C-vitamint tartalmazó ételek, mindemellett az A-, B-, D- és E-vitaminok is szükségesek, továbbá különböző ásványi anyagok folyamatos pótlása is elengedhetetlen ebben az időszakban. Szerencsére sok szezonális zöldségről elmondható, hogy igazi vitaminbomba, fogyasztahtjuk őket nyersen, főve, turmixban, csak nézzünk körül a kertünkben, vagy a piacokon.
Fogyasszunk sok céklát, salátát, itt a fekete retek, a gomba, a padlizsán, a kelbimbó a sütőtökről nem is beszélve, mely s magas A-vitamin és béta-karotin tartalma miatt ideális tápanyagforrás. Ízletes belőle leves vagy püré, vagy akár sütve is fogyasztható. Együnk minél több idénygyümölcsöt, ezekből sosincs hiány, itt a szőlő, az alma, utóbbi sokáig eláll.
A dió sem maradhat el az őszi vitaminbombák felsorolásából, sok benne az A-, E- és B-vitamin, valamint a magnézium, kálium, fluor és szelén. Nagyon szeretem rágcsálni, de sütikbe is kiváló alapanyag. Egy maréknyit ajánlott naponta elfogyasztani.
A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek igazi napindító vitaminkoktélok, ha tehetjük, érdemes picit korábban felkelni és elkészíteni őket. A magas C-vitamin tartalmú csipkebogyóból készíthetünk teát vagy lekvárt, ahogy a som és a kökény szintén alkalmas lekvár főzésére.
Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitaminkészleteinket a télre. Érdemes kihasználni a természet adta patikát, hogy felvértezzük magunkat a téli időszakra, emellett a rendszeres testmozgásról se feledkezzünk el. Mindenkinek jó egészséget és kiváló közérzetet kívánok.
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.