Menü

Rizs a diétában?

Ha diétázni kezdünk, a leggyakrabban a szénhidrátot hagyjuk ki az étrendünkből, vagy minimalizáljuk azokat. Van, akinek ez könnyen megy, de ha te nem azok közé tartozol, nyugodtan "csalhatsz" egy kicsit, például rizzsel.

1. Kalóriát spórolsz vele

Hatalmas előny, hogy alacsony zsírtartalmú és laktató, ha könnyű húsokkal, hallal vagy zöldséggel fogyasztod, rengeteg kalóriát megspórolhatsz egy étkezésnél, ráadásul egy csomó egészségi előnyét is élvezheted.

2. Javítja az emésztést

A rizsben a rostok mellett sok ásványi anyag található, így serkenti a bélműködést, és gyomorvédő hatása is van. Nem véletlen, ha elrontjuk a gyomrunkat, egy kis főtt rizst akkor is meg tudunk enni.

3. Felveszi a harcot a vizededés ellen

A rizsnek magas a káliumtartalma, ami segít abban, hogy a szervezeted ne raktározzon felesleges folyadékot.

4. Laktató

Bár 10 deka rizs nem tűnik soknak, de ha megfőzöd, három adag étel is simán kijön belőle. A rizsfogyasztás mellé a megfelelő vízbevitel nagyon fontos, mivel a folyadék a gyomorban megduzzasztja az élelmi rostokat, ami a telítettségérzetet is biztosítja.

5. Jó az idegrendszernek

A rizsben sok a B-vitamin, amiről pedig köztudott, hogy nyugtató hatása van.

Milyen rizst válassz?

Ha úgy döntesz, hogy mától kezdve több rizst fogyasztasz, semmiképp ne az előfőzött variációra essen a választásod. A legjobb ha a hántolatlan fajtáknál maradsz, ugyanis azok sokkal több hasznos tápanyagot tartalmaznak, mint a fehér rizs.

Egy tálka barna rizs körülbelül 180-220 kalóriát és 44-50 gramm szénhidrátot tartalmaz. Emellett gazdag B1-, B3-, B6- és B5-vitaminokban, jelentős mennyiségben tartalmaz olyan ásványi anyagokat, mint a vas, a magnézium, a cink, a foszfor, a réz, a mangán és a szelén.

Hogyan főzzünk jó rizst?

A rizsfőzést alapvetően egyszerű dolognak gondoljuk, ám a japán Momoko Nakamura szerint - akit csak Rice Girlként emlegetnek - elárulta, hogy egy kicsit bonyolultabb, mint gondolnánk. Szerinte a rizst főzés előtt háromszor át kell mosnunk, hogy megszabaduljunk a felesleges keményítőtől. Nakamura gyakorlatában a főzés is négy szakaszra bontható, amelyek következők.

1. Mérjünk ki egy adag rizst, majd öntsük fel kétszer annyi vízzel, melegítsük forráspontig.

2. Amikor elkezd forrni, állítsuk magas lángra, majd így főzzük egy percig. Ez azért kell, hogy az összes felemelkedjen a víz tetejére.

3. Vegyük a lángot alacsonyra, tegyünk rá fedőt, és főzzük 30 percig.

Ha letelt a 30 perc, kapcsoljuk le a lángot, pihentessük a rizst még 10 percig. Ha ezután lyukakat látunk a rizs felszínén, jól dolgoztunk. Ezután osszuk egy szedőkanállal négy részre a rizst, majd kavarjuk át óvatos mozdulatokkal, majd tálaljuk.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.