Menü

A vásárlásfüggőség tünetei, avagy milyen az, aki boltkóros

A vásárlás a mindennapi életünk része, de vannak, akiknek ez nem a napi vagy heti, rutinszerű beszerző körutat jelenti, hanem ennél sokkal többet: függőséget. Ők nem tudják elképzelni a napjaikat vásárlás nélkül, ami szenvedélybetegség, s amivel ártanak saját maguknak és a környezetüknek.

A vásárlásfüggőség is olyan, mint az alkohol-, a gyógyszer- vagy a drogfüggőség, csak ez kényszeres vásárlást jelent. Sajnos komolyan kell venni, mert a vásárlásfüggőség tönkre teheti családok életét is és ezzel komoly bajt okozhat. A szakemberek kétféle módját különböztetik meg a szenvedélybetegségeknek. Az egyik a szerfüggőség, mint az alkohol, drog és egyéb, tudatmódosító szerektől való függőség, a másik pedig a viselkedésfüggőség.

Ide sorolható a szerencsejáték-függőség, a különféle táplálkozási zavarok, a szexfüggőség, a munkamánia és a vásárlásfüggőség is.

A vásárlásfüggőnek a shoppingolás iránti kényszer jelenti a függőséget, s érdekes, hogy őket nem a megvásárolt termék teszi boldoggá, hiszen ez másnapra már unalmassá válik, feledésbe kerül, hanem a folyamat, amit éreznek a vásárlások alkalmával. Boldoggá teszi őket, ám másnap „újabb adag” kell ebből az érzésből.

A függő attól függő, hogy nem tud nemet mondani, ez pedig a boltkór esetében komoly adósságot, hiteltartozást is jelenthet, mely a családi kasszát igencsak megterheli.

Gyakran fellép a tagadó magatartás, a titkolózás, ezzel pedig egy ördögi körbe kerülhet az illető.

Ha kölcsönkér, pénzt vesz el innen-onnan, vagy hitelhez folyamodik, akkor már komoly problémával állunk szemben, mely kezelést igényel.

A vásárlás lehet személyes, vagy online, a lényeg nem a megvásárolt termék, hanem a folyamat, a tevékenység, a tudat, s mivel az online vásárlás ma virágkorát éli, bizony könnyű belecsúszni ezekbe az élethelyzetekbe. Az online vásárlás könnyebben alakít ki függőséget, hiszen kényelmesen, gyorsan, könnyen végbe mehet.

Vásárlásfüggőségről beszélünk, amikor a hangsúly nem a megvásárolt termékeken – cipőn, ruházaton, kozmetikumokon, lakberendezési tárgyakon …stb. van - hanem maga a vásárlás folyamata az, ami számít.

Melyek a vásárlásfüggőség tünetei?

Egyszerűen megfogalmazva, amikor kényszeres shoppingolási vágyat érzünk, s nem tudunk nemet mondani a pénzköltésre, kontrollálatlanul vásárlunk, sokat és sokszor költünk, s a vásárlás jellemzően nem valós szükségletek kielégítéséről szól, hanem öncélú.

Ekkor viselkedészavar áll fent, s vásárlásfüggőségről beszélhetünk.

Amennyiben a fenti tüneteket észleljük magunkon, vagy családtagjainkon, s ez a függőség hosszú távon fennáll, kihat az emberi kapcsolatokra, akkor keressünk fel szakembert, aki segít szembenézni az okokkal (lelki trauma, boldogtalanság, magány), és csökkenti a vásárlási kényszert. A vásárlásfüggőség kezelése pszichoterápiával történik, ami szükség szerint gyógyszeres kezeléssel egészülhet ki.

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.