Menü

Mik azok a mandalák?

Mik a mandalák és azok eredete, milyen összefüggésben vannak a meditációval, a relaxációval, a pihenéssel és mit jelentenek?

Népszerűek lettek a mandalák, nekünk a falon van egy ilyen képünk, csodaszép, de azontúl, hogy nagyon tetszik és jól mutat, vajon milyen jelenség ez és miért lett ilyen közkedveltek ezek a formák?

Talán már mi magunk is színeztünk, vagy rajzoltunk ilyet, minden korosztály szereti ezeket az extravagáns, mégis szemet gyönyörködtető, olykor megnyugtató formákat. A mandalák eredete régebbi, mint gondolnánk.

A szó “mandala” szanszkrit, azaz indoeurópai nyelvből ered, mely “szent kört” vagy “energia kört” jelent.

A mandalákat gyakran tekintik az Univerzum sematikus ábrázolásának, ugyanis a világmindenséget jelképezi, közepe a világ közepe, ami körül minden forog. Ezek a formájú képek egy középtengelyből indulnak, majd a szimmetrikus elemek sokasága következik, amelyek a négy kardinális pont felé irányul.

A mandalákra jellemző kör alak szakértők szerint az emberiség történetére vezethető vissza.

A buddhisták a mandalákat alapvetően a meditáció gyakorlására használják, ám szellemi és gyógyító céljai is vannak, s elmondhatjuk, hogy manapság a mandalák rajzolásának és festésének lényege terápiás jelleggel bír. A mandalák számainak, köreinek és színeinek kivétel nélkül megvan a maga jelentése.

A kör a távolságot és a kiterjesztést is jelentheti, a háromszög a vitalitást és az energiát, a kereszt a változásokat, a csillag azt, hogy legyünk pozitív életszemléletűek, optimisták, a spirál az energiaáramlást jelzi, a szív a boldogságot és barátságot.

A labirintus zavartságot jelent, a pillangó átalakulást és halált, az ötszög a föld elemeit, míg a hatszög egyensúlyt. A virágmotívum a növekedést, az életet, a harmóniát jelképezi.

A színek pszichológiája is nagyon fontos szerepet játszik a mandalákban. A fekete a halál, szomorúság színe, a szürke bölcsességet hoz, a zöld reményt ad, a kék nyugalmat áraszt, a piros szenvedélyes, a sárga a nap színe, a rózsaszín a nőiesség jelképe, a lila bölcsességet jelent, az ibolya inspirál, az arany csillogó és fényes, míg az ezüst a jólétet mutatja, a barna pedig az állandóságot.

Ha valaki szeretne ilyen képeket színezni, a világhálón letölthető számtalan mandala színező, de készíthetünk mi magunk is saját mandalát! Egy üres fehér kartonlapra rajzoljunk egy szabályos kört, közben érdemes meditációs zenéket hallgatni, a képzelet eközben pedig szabadon alkothat. E minta készítése nyugalommal és örömmel tölthet el.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.