Menü

Ezért jó biciklizni!

Minden jellegű mozgásfajta dicséretes, jótékony hatású az egészségre, a közérzetre, a fitt formánkra, ám ma kifejezetten a biciklizés előnyeit szeretnénk csokorba gyűjteni. Biciklizni nagyon jó dolog, nézzük, miért!

Elsőként talán az ugrik be, hogy olcsó. Bizony nem kér benzint és nem szennyezi a levegőt, mint az autónk, a mozgás öröme pedig az életünk részévé válik, ha rendszeresen bicajozunk. Ez a fajta mozgás aerob tevékenységnek számít, mindemellett kőkemény izommunka is, különösen az emelkedőkön, mely a szívnek, az ereknek és a tüdőnek is remek edzést nyújt. A rendszeres kerékpározás számos fizikai területre jó hatással van:

Az állóképességünk és erőnlétünk remekül fejlődik, miközben a friss levegőt lélegezzük be. A futás szerelmese vagyok, mégis azt kell írjam, a kerékpározás kímélőbb sport, hiszen nem terheli a csípőt, a térdet, a bokát, mégis gyönyörűen formálja testünket, izmosít.

Erősíti az immunrendszert és az izmokat, s kihat a gerinc állapotára.

Űzhetjük egyedül is, ám lehet csapatos/társas szórakozás is számunkra, mert barátaink, családunk, párunk, gyermekeink is csatlakozhatnak hozzánk, akár naponta, akár hétvégente egy-egy túra keretében.

A kerékpározás javítja a mentális egészséget is, ugyanis tanulmányok szerint segít csökkenteni a szorongást, valamint a stresszhormon, azaz a kortizol szintjét és leküzdeni a depressziót, de segít az alvásban is.

A kerékpározás sokaknak a meditáció egy formája is lehet, hiszen közben lehetőség van kicsit önmagunkkal lenni, átgondolni a dolgainkat, ezáltal stresszcsökkentő kikapcsolódásnak is nevezhetjük.

A kerékpározás nem véletlenül egyre népszerűbb, hiszen a mai benzinárak mellett a tömegközlekedést is felválthatjuk vele, s ráadásul környezetbarát. Szerencsére egyre több jó minőségű bicikliút van, ahol kedvünkre tekerhetünk.

Természetesen magától értetődő, hogy minden közlekedési szabályt gondosan betartva és körültekintően kell közlekedjünk. Sok baleset oka a szabálytalan közlekedés, figyelmetlen kanyarodás, az irányjelzések elmulasztása, az oldaltávolság nem megfelelő megválasztása. Amennyiben kisgyermeket szállítunk a kerékpáron, fokozott elővigyázatossággal biciklizzünk! Fontos az eszközök megfelelő beállítása és a felszerelés karbantartása, lámpák ellenőrzése, kulacs, csengő, prizmák megléte, sisak, illetve fényvisszaverő mellény használata.

Megkérek mindenkit, hogy ezek nélkül ne induljon el.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.