Menü

Időmenedzsment - avagy jól töltjük el az időnket?

„Arra van időnk, amire akarjuk” – hangzik a mondás és nagy igazság van ebben. Természetesen mi döntjük el, mivel töltjük el az időnket, de az nyilvánvaló, hogy az egyik legdrágább, visszafordíthatatlan és visszahozhatatlan. Jól kell bánnunk vele, hasznosan beosztani, helyes fontossági sorrendet tartva. De mindezt hogyan?

Az idő érték és céljaink eléréséhez nagyon jól kell tudnunk használni. A siker igen gyakran az időnk megfelelő beosztásán múlik.

Nagyon sokszor azt érezzük, hogy az órák, a napok lassan vánszorognak, egy orvosi rendelőben, a munkahelyünkön, egy unalmas előadáson, máskor meg azt vesszük észre, hogy felfoghatatlanul gyorsan telik az idő, például, ha nyaralni megyünk, vagy pihenünk, valami kellemes dolgot csinálunk, kikapcsolódunk.

Kisgyermekes anyukaként azt tapasztalom, hogy a napok lassan telnek, az évek viszont rohannak.

A kiegyensúlyozott életmódhoz meg kell találjuk a helyes fontossági sorrendet és időbeosztást, mind tanulmányi éveink alatt, mind későbbi munkahelyünkön vagy otthon.

Legjobb, ha listát írunk és egy prioritási sorrendet állítunk fel aszerint, hogy melyek a sürgős elintéznivalók, mi az, ami várhat.
Ne próbáljunk mindent egyszerre megoldani, egyetlen nap alatt elvégezni, ettől csak frusztráltak és stresszesek leszünk. Ehelyett inkább örüljünk az elvégzett teendőknek, a „kipipált” feladatoknak.

Ha egy feladaton dolgozunk, kapcsoljuk ki a zavaró tényezőket (ezt tulajdonképpen magamnak mondom) lépjünk ki a netről, chatről, közösségi oldalakról, kapcsoljuk ki a tévét, rádiót, ne hagyjuk kizökkenteni magunkat folyton egy-egy megkezdett gondolatból, ötletből, legépelt mondatból. Ez gyakran bizonyos körülmények mellett (pl. három gyerek) nem egyszerű.
Tartsunk szünetet, igyunk valamit, együnk pár falatot, sétáljunk a folyosón, menjünk ki az irodából, szívjunk friss levegőt. Utána sokkal koncentráltabbak leszünk.
Végül, de nem utolsó sorban, próbáljuk fenntartani a motivációnkat, ha lehet, törekedjünk erre, hogy szerethessük, amit csinálunk, hogy megmaradjon bennünk az elköteleződés. Ha mindenhez negatívan állunk hozzá, s csak a rosszat látjuk, nem fogjuk jól érezni magunkat, ellenben, ha kihozzuk az adott helyzetből a legjobbat, akkor az mindenre és mindenkire pozitív hatással lesz.

Az időmenedzsment lényege: használjuk ki az időnket maximális hatékonysággal, hogy elérhessük a céljainkat. Ekkor az idő jóbarátunk lesz.

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.