Menü

A testsúly változásának okai egy nap alatt

Nagyon sok tényező befolyásolja, hogy milyen eredményt mutat a fürdőszobai mérleg, amikor ráállunk. Ha mindig pontos eredményt szeretnénk, tartsunk be néhány alapszabályt.

Felfelé könnyen megy, de le...

Az egyensúly az energiabevitel (evés) és az energiafelhasználás (kalóriaégetés például sporttal) között az, ami miatt a súlyunk változhat fel és le. Ha többet eszünk, mint amennyit elégetünk, akkor hízni fogunk - néha akár azonnal is. Ám sajnos a plusz kilók leadása már nem ilyen könnyű. Szakemberek szerint fél kiló leadásához egy hétig napi 500 kcal mínuszban kell lennünk, azaz 500 kalóriával többet kell mindennap többet elégetnünk, mint amennyit megettünk.

Mikor mérjük magunkat?

Természetesen reggel. Minden gyakorlott fogyókúrázó tudja, hogy ha szeretné a legbarátságosabb értékeket látni a szobamérleg kijelzőjén, akkor reggel, lehetőleg vécé után, de még reggeli előtt, meztelenül kell a mérlegre állni. Aki egy-két étkezéssel később megismétli a műveletet, készítse fel magát a sokkra, hogy akár 1-2 kilóval is több lehet az eredmény, ám ez, ha betartja a kalóriabevitel/égetés egyensúlyára vonatkozó szabályt, akkor másnap reggelre "eltűnik", hiszen éjjel a gyomrunk az összes belekerült ételt megemészti, és a táplálék jó része fel is szívódik beleinkből, míg mi az igazak álmát alusszuk.

Testmozgás után ennyivel kevesebbet is mutathat

Néhány sportoló akár egyetlen edzés alatt képes súlyának 6-10 százalékát ledobni (ez lényegében nem más, mint a kiizzadott folyadék mennyisége). Ezt természetesen egy átlagember, átlagos edzéssel nem fogja elérni. De egy kiadós tréning után mi is észrevehetjük, hogy akár 0,5-1 kilóval kevesebbet mutat a mérleg.

Túl sok vizet iszunk

Egy liter víz közel 1 kilót nyom. Márpedig, ha túl sokat iszunk, és ehhez nem társul edzés, akkor ez azonnal meg is látszik a méréskor. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy hagyjunk fel a fogyadékfogyasztással. Sőt, hosszú távon segíti is a fogyást a megfelelő folyadékbevitel, főképp ha az tiszta vízből áll, kiváltva ezzel a magas kalóriatartalmú üdítőket.
Nem iszunk elég vizet
Az emberi test víztartalma valahol 55 és 75 százalék között mozog. Ha a természetes hidratáltsági szintünk alá megyünk, akkor szinte azonnal fejfájást tapasztalhatunk, de sokak már a tenyerük bőrén is megérzik, ha dehidratálódtak. Ha pedig már egyenesen szomjazunk, az észre fogjuk venni, mert egyik legszembetűnőbb jele, hogy alig forog az agyunk. Plusz, drasztikusan lecsökkenhet a súlyunk is.

Ez csalóka lehet, mert a dehidratáltság miatt kevesebbet mutató mérleg abba a tévhitbe ringathat minket, hogy fogytunk, holott csak szerveink épségét és testünk megfelelő működését kockáztatjuk azzal, hogy szomjazunk, a leadni kívánt zsír azonban megmarad.

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.