Menü

Mire figyeljünk szaunázáskor?

Hogy miért épp télen írok a szaunázásról, az egy nagyon jó kérdés, mindenesetre biztos van olyan, aki nyáron is szokott szaunázni. Miért is ne. Nézzük mire kell figyeljünk szaunázáskor?

A szaunázás egyébként nem csak a télen jelent felfrissülést, bármikor máskor is javítja a közérzetet, jó az ereknek és a vírusok ellen is hatásos.

Bizonyos betegségek és/vagy gyógyszerszedés esetén a szaunázás nagyon elővigyázatosan vagy egyáltalán nem használható, erről minden esetben orvost kérdezzünk.

Alkoholfogyasztás is tilos szaunázás előtt, mert elájulhat az illető a szaunában, szívritmuszavarokat okozhat és túlhevül a szervezet, tehát az alkoholfogyasztás nem fér össze a gőzfürdővel, arról nem is beszélve, hogy alkohol hatása alatt a balesetveszély is megnő.

Mi a helyzet a gyerekekkel? Nos, a gyerek is fokozott elővigyázatossággal mehetnek be, ők - amennyiben egészségesek – 5-10 percig tartózkodhatnak a kabinban, az alacsonyabban lévő szaunapadokon, ahol kevésbé forró a levegő.

A szaunázás vérnyomáscsökkentő hatása miatt, a vérnyomáscsökkentő szereket és a szaunázást orvosi engedéllyel lehet együtt alkalmazni, a szigorú előírásokat betartva, viszont, sosem késő elkezdeni!

Aki kezdő és életében először próbálja ki, ne válassza a legforróbb kabint és ne is üljön a magasan lévő helyekre. Első alkalommal bőven elég a 10 perc is, majd merüljenek a hideg víz alá. Csak a forró és a hideg hatások váltakozása hozza létre az igazi szauna-hatást, az izzadás önmagában nem elég, bár sokan elkerülik a hideg vízben való megmártózást, holott ez lenne a lényege.

A szaunavilág alapszabályai közé tartozik, hogy higiéniai okokból használjunk fürdőlepedőt, hagyjuk kint a papucsot és zuhanyozzunk le.

A szaunázás végén igyunk sok vizet, tartsunk pihenőt.

Lázasan, betegen nem ajánlott, de az alapbetegségek esetén is kérje ki szakorvos véleményét a szauna használatáról.

Ha valamilyen sebészeti implantátumunk van, kerüljük az infraszaunát, plasztikázás után legyünk körültekintőek, mit szabad és mit nem.

Fogyókúra esetén is nagyon jó a használata, azonban tudni kell, hogy ilyenkor vizet veszítünk és nem zsírt égetünk, az immunrendszert viszont remekül erősíti.

Aki bírja, részt vehet szaunaszeánszokon is, azonban ez elég megterhelő a szervezetnek, kezdőknek egyáltalán nem ajánlott.

A szauna szervezetünkre gyakorolt előnyös hatásait ismerjük, azonban vannak esetek, amikor ellenjavallt a használata, ezért szakemberrel mindig egyeztetni kell.

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.