Menü

Irodai munkavégzés - előnyök, hátrányok

Az irodai munka mindig is népszerű volt, amellett, hogy ez a munkavégzés számos előnnyel és hátránnyal jár. Vajon ki, hogy éli meg, hogy a saját otthonából, akár az ágyából is lehet irodai munkások? Home office, irodai munka, jó, vagy rossz nekünk?

A home office jellegű munkára is eleinte azt gondoltuk, milyen jó, népszerű is, mert praktikus és kényelmes, azonban amellett, hogy számos előnye van, vannak hátrányai is.

Lehet, hogy talán álomszerűnek hangzik a kanapéról dolgozni, akár pizsamában, melegítőben, rövidgatya-pólóban, jól is hangzik, azonban az otthoni légkörben dolgozni, hosszútávon nem előnyös. Hamar rájöttem, hogy ez a munkavégzés, például nekem egyáltalán nem való, ahogyan a gyermekeimnek sem az online iskola. Na de ez egy másik cikk témája már.

Visszatérve az irodai munkavégzésre, mindenképp előnyös – legalábbis van, akinek ez fontos és előnyös – hogy nem kell nehéz fizikai munkát végezni, hanem egy kényelmes irodában keresheti meg a kenyérre valót. Számítástechnikai, informatikai alapismereteket és nyelvtudást biztosan feltételez, de alapjában egy kényelmes munkáról van szó – legalábbis látszólag így tűnik. Az irodai állások legtöbbje nem igényel nyelvvizsgát, és az elvárás kizárólag a középfokú végzettség.

Az irodák elrendezése koronként változik, a helyiségrendezés ma már lehet egészen modern, nyitott terű és elkülönített.

Az ülőmunka előnyeit vizsgálta egy kutatás, mely megállapította, hogy összességében a kétkezi munkát végzők körében közel háromszor magasabb volt a kognitív zavarok előfordulási aránya azokhoz képest, akik inaktív munkakörben dolgoztak.

Azok az emberek, akik kevésbé aktív munkát végeznek, jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint a kétkezi foglalkozásúak.

Az ülőmunka hátrányai viszont vitathatatlanul a hát-derékproblémák, melyeket az egész napos ülés okoz, rossz terhelés adva a gerincnek, annak ellenére is, hogy az irodákban az ülőmunkához szükséges ergonómiai feltételek sok esetben biztosítottak: lábtámasz, támlás szék, jól beállított magasságú íróasztal.

A hosszan tartó ülés, az irodai munkavégzés a civilizációs betegségek okozója, az ülő életmóddal járó mozgásszervi problémák megkérdőjelezhetetlenek.

Az íróasztal fölé görnyedés a vállak előre esését, a mellizmok megrövidülését segíti elő, a hát görbületét okozva.

Jó hír azonban az ülőmunka szerelmeseinek, hogy mozgásterápiával, gyógytornával kezelhetőek a panaszok, rendszeres sporttal, aktív életmóddal pedig megelőzhetőek.

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.