Menü

Három ínycsiklandozó forralt bor recept

Klasszikus, gyümölcslével, alkoholmentes és bogyós gyümölcsökkel.

Klasszikus forralt bor recept vörösborból

Hozzávalók 4 adaghoz:

2 narancskarika

2 csillagánizs

2 fahéjrúd

10 szegfűszeg

5 kardamomhüvely

100 g barna cukor

1 l vörösbor

1/2 narancs

Mindannyian ismerjük és szeretjük a karácsonyi vásárban kapható forralt bort. Mélyvörös színével, csodásan illatos, karácsonyi hangulatot árasztó fűszereivel és enyhén gyümölcsös, narancsos ízével igazi klasszikus. Ennek a receptnek a titka a jellegzetes forralt bor fűszerek, vagyis a fahéj, a csillagánizs, a szegfűszeg és a kardamom használata. A barna cukor kellemes, enyhén fanyar édességről gondoskodik.

Almás-fahéjas forralt bor

1. Hevítse fel a vörösbort egy lábosban, de ne forralja fel.

2. Keverje hozzá a barna cukrot.

3. Tegye a lábosba a bio-narancs levét és lereszelt héját.

4. Tegye bele a fűszereket egészben.

5. Vegye le a tűzről, és hagyja a forralt bort 15-30 percig, vagy akár tovább is állni.

6. Vegye ki a fűszereket.

7. Ha szükséges, melegítse fel ismét, majd töltse poharakba vagy bögrékbe.

8. Tálalhatja fahéjrúddal, csillagánizzsal és egy narancskarikával.

Hozzávalók 4 adaghoz:

500 ml fehérbor

200 ml szűretlen almalé

100 ml narancslé

3 fahéjrúd

2 csillagánizs

5 szegfűszeg

5 kardamomhüvely

30-50 g méz

1 alma áztatni

Közismert, hogy az alma és a fahéj tökéletes kulináris párt alkot. Ezzel a párossal alkottunk meg egy isteni almás-fahéjas forralt bort, mely nem is lehetne zamatosabb. Hiszen az almaléhez és a friss alma darabokhoz nemcsak tekintélyes mennyiségű fahéj, de savanykás narancslé, száraz fehérbor és karácsonyi ízek is társulnak szegfűszeg, csillagánizs és kardamom formájában. Az eredmény egy enyhén gyümölcsös és fűszeres, világos forralt bor, ami pillanatok alatt karácsonyi hangulatot varázsol.

1. Hevítse fel a fehérbort, az almalevet és a narancslevet egy lábosban, de ne forralja fel!

2. Keverje hozzá a mézet.

3. Tegye a lábosba a meghámozott, kimagozott és szeletekre vágott almát, és a fűszereket.

4. Vegye le a tűzről, és hagyja a forralt bort 15-30 percig, vagy akár tovább is állni.

5. Vegye ki a fűszereket.

6. Ha szükséges, melegítse fel ismét, majd töltse poharakba vagy bögrékbe.

7. Tálalhatja fahéjrúddal, egy almaszelettel és friss kakukkfűvel.

Alkoholmentes forralt bor

Hozzávalók 4 adaghoz:

300 ml szűretlen almalé

200 ml mandarinlé (frissen facsart vagy bolti), vagy: narancslé

250 ml fehér szőlőlé

2 karika narancs

60 g cukor

2 vaníliarúd

2 fahéjrúd

Tipp: Ha kifejezetten gyerekeknek készül, akkor lehet egy kicsit édesebb is, kb. 80-90 g cukorral vagy 60 g cukorral és 2 ek. mézzel.

Ami semmi esetre sem hiányozhat a karácsonyt megelőző várakozás időszakában: az alkoholmentes gyerekpuncs! De nemcsak a kicsik örülhetnek a finom karácsonyi puncsnak – a felnőttek is szívesen felhörpintenek egy-egy pohár gyümölcsösen édes, alkoholmentes forró italt. Karácsonyi puncsunk alapját gyümölcslevek alkotják. Almalé, mandarinlé és szőlőlé talál egymásra ebben az italban. A gyerekpuncs édeskés-fűszeres ízét mennyei fűszerek egészítik ki: vanília, narancs karikák és egy kis fahéj.

1. Ha nem levet vásárolt, facsarja ki a mandarinokat.

2. Közepes hőfokon, kevergetés mellett hevítse fel a mandarinlevet, almalevet és szőlőlevet. Ügyeljen rá, hogy a keverék ne forrjon!

3. Keverje bele a cukrot.

4. Kaparja ki egy vaníliarúd belsejét, és a másik rúddal együtt tegye a lábosba.

5. Végül adja hozzá a fahéjrudakat és a narancskarikákat.

6. Vegye le a tűzről, és hagyja a forralt bort 15-30 percig, vagy akár tovább is állni.

7. Vegye ki a vaníliarudat, a fahéjrudat és a narancs karikákat.

Ha szükséges, melegítse fel ismét, majd töltse poharakba vagy bögrékbe.Tálalhatja fahéjrúddal és friss mandarin karikákkal.

Szerző: Udvari Fanni

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.