Ellenállhatatlan mákos édességek
- Dátum: 2020.11.25., 05:56
- Udvari Fanni
- desszert, édesség, energia, étkezés, konyha, mák, nassolás, sütemény, sütés, ünnep
Sokan a mákra csak sütemény töltelékként gondolnak, esetleg az jut eszükbe, hogy néhány fajta pékáru tetejét megszórják vele. Pedig ezek az apró, fekete magocskák nagyon egészségesek, ezért mákot is érdemes rendszeresen fogyasztani.
MÁKKRÉMMEL TÖLTÖTT ZABPALACSINTA
HOZZÁVALÓK
A palacsintához:
15 dkg zabpehely
3 dl tej
4 db tojás
kb. 1 dl szódavíz
olaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
A mákkrémhez:
20 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
4 ek kókuszreszelék
2 dl habtejszín
1 dl tej
1/2 db bio citrom
ELKÉSZÍTÉS
A palacsintához finomra daráljuk a zabpelyhet, majd simára keverjük a tejjel, a tojásokkal és a szódavízzel. Egy palacsintasütőt kikenünk olajjal, és 8-10 darab palacsintát sütünk ki benne a szokott módon. Ha sütés közben nagyon besűrűsödne a tésztamassza, még egy kevés szódavizet adunk hozzá.
A mákkrémhez lábasban összekeverjük a darált mákot a cukorral és a kókuszreszelékkel. Felöntjük a tejjel, valamint a tejszínnel, hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, azután kis lángon, kevergetve sűrűre főzzük. A krémet a palacsintákra simítjuk, feltekerjük azokat, végül meghintjük némi porcukorral.
MÁKOS MARCIPÁNKRÉM
HOZZÁVALÓK
4db zselatinlap
2.5dl tej
15dkg marcipánmassza
4dkg cukor
2ek vaníliás pudingpor
2.5dl tejszín
4ek mák
ELKÉSZÍTÉS
1.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejet lábasba tesszük, belereszeljük a marcipánt, belekeverjük a mákot, a cukrot és a pudingport, majd kevergetve felforraljuk.
2.Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a kinyomkodott zselatint. A tejszínt kemény habbá verjük, és amint a krém zselésedni kezd, hozzáforgatjuk.
3.A krémet poharakba osztjuk, majd a hűtőbe tesszük.
TÖKÖS-MÁKOS PITE
HOZZÁVALÓK
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojássárgája
2 ek joghurt
kekszmorzsa (a szóráshoz)
A sütőtökös töltelékhez:
20 dkg sütőtök
2 ek barna nád cukor
1 tk reszelt gyömbér
1 tk fahéj
1 tk vaníliamag (őrölt)
A mákos töltelékhez:
20 dkg mák
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 db citrom (héja)
1,5 dl tej
ELKÉSZÍTÉS
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk egy robotgéppel, majd folpackba csomagoljuk, és a hűtőszekrénybe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
A sütőtök húsát lereszeljük, és a cukorral addig pároljuk, amíg elfő a leve, majd reszelt gyömbérrel, fahéjjal és vaníliamaggal ízesítjük, végül lehűtjük. A tejet a cukrokkal felforraljuk, majd annyit öntünk a mákra, hogy sűrű maradjon. Sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját.
A tésztát kétfelé osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, és egy kivajazott kiliszttel tepsibe (20x30 cm) nyomkodjuk, majd szurkáljuk meg villával. Rákenjük el a mákos, majd a tökös tölteléket, és megszórjuk kekszmorzsával a tetejét.
Kinyújtjuk a megmaradt tésztát is, és a tökös rétegre borítjuk. Villával megszurkáljuk a tetejét, majd beirdaljuk keresztben és hosszában, ahogy a pitéknél szokás. Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva, kockákra vágva tálaljuk.
A mákban telítetlen zsiradék található. A belőle kivont olaj fogyasztása rákmegelőző hatású lehet. A mákban a linolénsav pedig segít egészségesen tartani a szívet.
Szerző: Udvari Fanni
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!
Magyar méz – egészséges táplálék
A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.
Mire jó az articsóka?
A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.
Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért
Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.
Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság
A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.