Menü

A bor egészségügyi hatásai

Az egy főre eső alkoholfogyasztásban, a jelentős sör- és még jelentősebb tömény szeszesital-fogyasztás miatt Magyarország meghaladja az uniós átlagot. A szív- és érrendszeri betegségek közismerten magas száma azt igazolja, hogy az elfogyasztott alkohol mennyisége és minősége sem mellékes a hatás szempontjából.

1. Élethossznövelő

A rezveratrol és egyéb polifenolok főleg a vörösborokban találhatóak meg, illetve a szőlőhéj és a szőlőlé is antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok segítik testünket a szabadgyökök elleni harcban, amik a sejtek és szervek leépüléséért felelősek. Néhány tanulmány arról is értekezik, hogy a rezveratrol úgy hosszabbítja meg az élettartamunkat, hogy növeli a stiruin nevű protein aktivitását. A stiruinok immunerősítő és öregedésgátló hatással bírnak.

2. Egészségesen tartja a szívet

Naponta egy-két pohár bor elfogyasztása képes csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Számos kutatás kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik ezen betegségek kialakulását. A borban fellelhető polifenolok között a növényvilágban elterjedt flavonoidok is megtalálhatók, melyek antioxidáns tulajdonsággal bírnak, illetve segítik a véráramlást az erekben a szívhez. A borfogyasztás csökkentheti az alacsony sűrűségű lipoproteint, vagy más néven a rossz koleszterint, ami a szívkárosodást okozza az artériákban, továbbá a bor megelőzi a vérrögök kialakulását.

3. A borban lévő tápanyagok megelőzhetik az Alzheimer-kórt

Ugyancsak a borban található rezveratrol segít a véredényeket nyitva tartani, így támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé, ami mozgatja és élteti azt.

4. Elűzi a depressziót

Heti egy üveg bor antidepresszánsértékű lehet egy hét évig tartó kutatás szerint.

5. Egészségesebb lesz tőle a bőr

A borban található nagy mennyiségű antioxidáns a bőrrel közvetlenül érintkezve megakadályozza az akné kialakulásáért felelős baktérium terjedését, és egészségesen tartja a bőrt. Az antioxidánsok ezen kívül megfiatalítják a bőrt, növelve annak rugalmasságát, megtartva annak tisztaságát és ragyogását.Elfogyasztva pedig a bor képes stimulálni a véráramlást, ami meg tudja előzni a ráncosodást és a bőr öregedését. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bor ivásakor a hormonok elvesztik egyensúlyukat, ami dehidratációhoz vezethet, valamint meg is növelheti az akné kialakulásának lehetőségét.

A bor negatív hatásai

Valójában a bor nem való mindenkinek, és most nem csak a gyerekekről beszélünk. Néhány egészségügyi kondíciónál bizony ellenjavallt a borfogyasztás.

– Magas triglicerid: az egyik hátránya a bornak, hogy megemeli a triglicerid mértékét, mely összefügg a cukorbetegséggel.

Mellrák kockázata: kutatások bizonyítják, hogy az alkoholfogyasztás növeli a szervezet ösztrogén szintjét, növelve a tumor “fejlődését” azoknál a nőknél, akiknél ösztrogén receptor pozitív mellrákot állapítottak meg.

Migrén: a bor nagyon könnyen idézhet elő fejfájást azoknál, akik hajlamosak migrénre. Itt a vörösbor kerül hátrányba, mivel nagyobb arányban van benne hisztamin és tannin, ami okozhatja a fejfájást.

– Súlygyarapodás: jó, ha tudod, hogy a borban úgynevezett üres kalória van, mely azt jelenti, hogy bár az energiatartalma lehet magas, de tápértéke elenyésző.

Nézzük csak: 2 dl fehér- vagy vörösbor = 120 kalória. Ha elfogyasztasz egy üveggel, az 10 deka túrós sütivel ér fel!

Lássuk, milyen az alkohol aránya a szénhidrát/protein/zsír hasonlatában:

– 1 gramm szénhidrát: 4 kalória

– 1 gramm protein: 4 kalória

– 1 gramm zsír: 9 kalória

– 1 gramm alkohol: 7 kalória

Ahogy minden mást is, bort is csak mértékkel!

Szerző: Udvari Fanni

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.