Menü

Home office – home zabálás?

A „home office”-szal és „home tanulással” kapcsolatban jó lenne, ha szem előtt tartanánk, hogy csak az jut ki a karanténból, aki kifér az ajtón. Vagy, hogy legyél otthon is maszkban, mert akkor kevesebbet eszel. Vicces beszólások, de valójában elég komolyak.

Amióta bezártságban élünk (mert nagyon fontos most az óvatosság) azóta a közösségi oldalakon mást se látok, mint a rengeteg felvásárolt lisztből, cukorból és élesztőből mindenki kalácsot, kenyeret, aranygaluskát, kelt tésztákat, buktát süt. A rengeteg diétás oldal is cukormentes édességekkel van tele, mindenki süt és süt és süt. Ezzel az a gond, hogy egy életmódváltás, vagy fogyókúra nem arról szól, hogy egész nap unalomból tepsiszámra eszem az édesítős – és ettől függetlenül kalóriadús – ételeket, süteményeket, hanem, hogy megpróbálok a karanténhoz igazodva, s a kevesebb mozgással kalkulálva, inkább a kalóriaszegény életmód felé kacsintgatni.

Ez pedig leginkább zöldség és gyümölcsalapú étrend, minimális egészséges zsírokkal, megfelelő szénhidráttal, elegendő fehérjével.

Korábbi cikkemben említettem, hogy a karantén nem ment fel a mozgás alól, mert az otthoni sportot most aztán kimaxolhatjuk, pláne, hogy számos ismert celeb edző most ingyenes online edzéseket tart. De az edzésektől függetlenül a táplálkozás kardinális.

A mozgás 20%, az étrend 80%-ban határozza meg a formánkat.

Nem csak arról van szó, hogy hosszú távon káros következményei lehetnek a túl sok édességnek, hanem, hogy rövidtávon bármilyen betegség leküzdésével szemben is rontja az esélyeket a sok cukor fogyasztása. Persze, tudom, a csokitorta sokkal jobb, mint a répás zöldturmix, vagy a túrós batyu is jobban csúszik vaníliapudinggal, meg a fánk lekvárral, mint a tökfőzelék, vagy a cukkinifasírt. Nyilván.

Azonban a cukor nem kedvez az immunrendszer erősítésének, üres és felesleges kalória, semmi vitamin, vagy ásványi anyag nincs benne, pusztán az élvezet írható a jó oldalára, más nagyon nem. A túl sok cukor köztudottan a fehérvérsejtek működését hátráltatja, amik megküzdenek a szervezetbe kerülő baktériumokkal, s fogyasztása után akár már 30 perccel képes lelassítani az immunrendszer működését, több órára. Nagyon meggondolandó ez túlzott a cukorbevitel.

Ne felejtsük el, hogy a nassolás mindig valamiféle másodtevékenység, nem pedig a valós éhség jele. Ha tudjuk, próbáljuk lekötni a gondolatainkat más egyéb tevékenységekkel, mint a hűtőnyitogatás. Én magam szeretem az otthoni edzéseket, tornákat, vagy a pakolászást, lomtalanítást, szekrények átnézését, terasz rendezését, ebbe igazán bele lehet merülni órákra is, s nem azon jár az agyunk, hogy mit lehetne enni. (megjegyzés: a konyha és a hűtő takarítása ebben az esetben maradjon ebéd utánra, amikor jóllaktunk „valódi étellel”.)

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.