Menü

Poliolok szerepe a diétában

Miért hasznosak számodra a cukoralkoholok?

A boltok polcain a szorbit és kevés szacharin felhasználásával készült Glukonon nevű édesítőszerrel lehet leggyakrabban találkozni. Elterjedt még a xilit, más néven a nyírfacukor. Nevét onnan kapta, hogy a nyírfa nedvéből vonták ki először. Nevétől eltérően ma kukorica csutkájából gyártják. Édesítő képességük a szacharózhoz hasonlítva 0,4–1,3, energiatartalmuk grammonként 2,4 kcal.

Így számold ki a nettó szénhidrátot

Amikor egy élelmiszernek szeretnéd megtudni a nettószénhidrát-tartalmát, akkor vond ki az összes benne lévő szénhidrátból a rosttartalmat. Például egy közepes avokádóban 17,1 gramm szénhidrát van, melyből 13,5 gramm rost, így ennek 3,6 gramm a nettó szénhidráttartalma. Az előrecsomagolt és feldolgozott ételek címkéjén a szénhidrát- és rosttartalom külön szerepel, így nem kell ezt a számítást elvégezned.

A cukoralkoholok különböző hatása miatt általában mennyiségük felét érdemes kivonni az összes szénhidrátból, hogy megkapd a nettószénhidrát-mennyiséget. Kivételt képez ezek alól az eritritol, melyből az egészet kivonhatod, hiszen ez nagyon kis mértékben szívódik csak fel.

A cukoralkoholok emésztése a rostokéhoz hasonló. Ezeket csak részben, különböző mértékben képes felszívni a szervezet a vékonybélben típusuktól függően, ám mindegyik jóval kevésbé dobja meg a vércukorszintet, mint a cukor bármelyik fajtája, így ezeket másként kell beleszámolni a nettó szénhidrátokba.

Alacsony szénhidrátos ételek

A gyümölcsök cukraik miatt általában a ketogén étrendhez túl sok szénhidrátot tartalmaznak. Kis mennyiségben azonban a bogyós gyümölcsök még általában beleférnek 8-14%-os szénhidráttartalmukkal.

A tojásnak nagyjából 1%-a szénhidrát csak, ám fehérjében, vitaminokban rendkívül dús, és az étvágyat is csökkenti, így nagyon hasznos része minden szénhidrátcsökkentésen alapuló étrendnek.

A joghurtok szénhidráttartalma egyezik a bennük lévő tejcukorral, ami 100 grammonként 4-5 gramm.

Az avokádó a gyümölcsök között viszonylag alacsonynak számító mennyiséget, 100 grammonként 8-9 gramm szénhidrátot tartalmaz, így egészséges zsírforrásként néha belefér az étrendbe.

A halak húsa szintén szénhidrátmentes, ám a tenger gyümölcsei, például a kagyló valamivel több, 100 grammonként nagyjából 5 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Amikor fogyni szeretnél, akkor célozz meg napi 100-150 gramm nettó szénhidrátot, mely mellé körülbelül 28-35 rost társuljon, így egyenletes vércukorszintet és éhezés nélküli zsírvesztést érhetsz el.

Szerző: Udvari Fanni

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.