Menü

Koncentrációt serkentő ételek

Fiziológiailag az emlékezés feltételes reflex folyamat, amely a nagyagyi féltekék kérgi részéhez kötött. Emlékezéskor a központi idegrendszerben ugyanaz a folyamat zajlik le, mint amit először, érzékeléskor a külvilág ingerei keltettek. A dolgok megjegyzése kétféleképpen történhet: tudatosan és akaratlanul.

Cukor gyümölcsből: itt elsősorban a glükózra kell gondolni, melyet szervezetünk a megevett cukrokból és szénhidrátokból szerez be. Emiatt koncentrációt segítő ital például egy pohár édesség, rövidtávon serkenti a memóriát, gondolkodást, mentális képességeket.

Együnk reggelit: az agy munkájának felpörgetése érdekében mindig fogyasszunk reggelit. Tanulmányok szerint is segíti a rövidtávú memóriát és a figyelmet – az a diák, aki reggelizik egy komoly feladat elvégzése előtt, jobban teljesít, mint aki kihagyta ezt a fontos étkezést. Koncentrációt segítő ételeket érdemes enni, így például teljes kiőrlésű gabonát, mely rostban gazdag, tejterméket, gyümölcsöt. A magas kalóriás élelmiszereket ugyanakkor nem árt kerülni, mert éppenséggel gátolják az odafigyelést.

Áfonya: kutatások szerint az áfonya nemcsak koncentrációt segítő étel, védi is az agyat a szabad gyökök károsító hatásaitól – sőt, csökkenti az időskorhoz köthető állapotok, így az Alzheimer-kór vagy a demencia hatásait.

Tény, hogy nem kell túlzásba vinni a tojásfogyasztást, például nem kell feltétlenül mindennapos eledelnek választani, de a heti egy-két alkalommal fogyasztva sok előnye van. A tojássárgája ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amely a koncentrációt erősítő hatáson túl a memóriát is javítja.

Közismert, hogy minél erőteljesebb színű egy gyümölcs vagy zöldség, annál több antioxidánst tartalmaz.

Válasszunk ezért például minél több hüvelyes növényt a napi táplálkozás részesének, de ugyanúgy jó, ha salátákba vagy szendvicsbe minden nap rakunk néhány paprikát, paradicsomot és friss salátát is.

Ha nem iszunk elég vizet, az fejfájáshoz és koncentrációs zavarokhoz vezethet. Ha a gyerek épp iskolába kezd járni, akkor megváltozik az időbeosztása, és elképzelhető, hogy kínálás nélkül elfelejt inni nap közben.

Érdemes tudatosítani ennek fontosságát, hiszen pillanatok alatt frissebb és aktívabb lesz a figyelmünk, ha megiszunk egy pohár vizet.Ajánlott tehát elegendő mennyiségű vizet inni, ezzel sok más mellett az agy egészségét is védjük.

A dió javítja az agy oxigénellátását, a búzacsíra pedig a benne található kolinnak köszönhetően serkenti a memóriát. Nem szabad megfeledkezni a folyadékbevitelről sem: ha a szervezet kiszárad, az agyszövet is zsugorodik, így romolhat a rövidtávú memória és az összpontosítás képessége.

A szellemi frissesség szempontjából fontos a megfelelő táplálkozás is, hiszen az elfogyasztott ételek minősége és tápanyagtartalma alapvetően befolyásolja a sejtek közötti információ áramlásért felelős ingerületátvivő anyagok termelődését és szintjét. Érdemes odafigyelni, hogy szervezetünk semmiféle ásványban és vitaminban ne szenvedjen hiányt.

Szerző :Udvari Fanni

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Szuperérzékenység, te mit tudsz róla?

Volt már olyan, hogy zavart egy bizonyos ruhadarab anyaga és nem tudtad elviselni magadon? Vagy esetleg egy film annyira felzaklatott, hogy elsírtad magad? Gondoltál már arra, hogy szuperérzékenység állhat a háttérben?

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Az érzelemszabàlyozás módszerei

Például hosszú kihagyás után (és ennek most sokak életében lehet aktualitása) újra emberek közé, társaságba kell mennünk. Akkor is, ha ez sosem ment könnyen, ha mindig is némi szorongás társult hozzá és győzködni kellett magadat például egy szombat esti összejövetel kapcsán, hogy ’érdemes elmenni, jól fogom magam érezni…’.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.