Menü

Zabkása, arcradír, hajpakolás

Gyakran előfordul, hogy egy proteinsütibe csak tojásfehérjét teszek, vagy a rántottába kevesebb sárgáját, így megmarad a tojásból némi alapanyag. A tojás sárgája nagyon jó a bőrnek, a kedvenc arcpakolásom alapja. Eleinte azt gondoltam kizárt dolog, hogy én ezt a család előtt felkenjem az arcomra, de van, amikor úgy hozza az élet, hogy bizony vasalás és főzés közben nincs idő bedőlni a fürdőkádba egy fél órára relaxálni semmilyen arcpakolással, így a házimunka közben szépül az ember lánya, de kiváltságosok mindenképp lazítsanak ezzel a kencével az arcukon egy jó húsz percet a fürdőszobában.

A recept pedig a következő: egy tojás sárgájához szoktam cseppenteni jó minőségű olívaolajat, egy teáskanál mézet, egy teáskanál tejet és annyi zablisztet, hogy fel tudjam vinni az arcomra, kissé sűrű, kenhető massza legyen. Ha folyós, vagy túl darabos, nem marad fent a bőrön, ezért fontos eltalálni a sűrűséget. Amikor megszáradt a bőrünkön, akkor mossuk le, nem lesz egyszerű, de megéri a fáradozást, tényleg babapopsi puhaságú arcbőrünk lesz.

A zab magas rost és gazdag E- illetve B-vitamintartalma mellett számos gyulladáscsökkentő anyagot is tartalmaz, a bőrnek is valóságos csodaszer. Normalizálja a bőr faggyútermelését, kitisztítja a pórusokat, és eltávolítja az elhalt hámsejteket, puhítja a bőrt. A zabpehely ráadásul nemcsak külső és belső szépítőszerünk, hanem még olcsó is, azt hiszem mondhatom, hogy könnyű beszerezni és igazán pénztárcabarát, ha életmódváltásról, házi szépségápolásról beszélünk.

Bőrradír is készíthető belőle. Ehhez keverjünk össze egy maréknyi zabpelyhet kevés cukorral, mézzel és olívaolajjal. Ez egy durvább állagú massza lesz, mint az arcpakolás, viszont eltávolítja az elhalt hámsejteket, s még érzékeny bőrre is alkalmazható, akár egész testünkön is használhatjuk.
A zabot pépesített banánnal, joghurttal is kikeverhetjük, számtalan módon készíthető belőle arcszépítő szer. A zabpelyhes hajmaszkot is érdemes kipróbálni: korpa és viszketés ellen keverjünk össze egy evőkanál zabpelyhet egy evőkanál tejjel, majd adjunk hozzá egy evőkanálnyi mandula olajat. Masszírozzuk át vele a fejbőrt, s hagyjuk hatni 20 percig.

A zab nem véletlenül oly népszerű élelmiszerünk, nemcsak zabkásaként tápláló, hanem a házi szépségápolásban is nagy hasznunkra válhat! Próbáljuk ki!

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.