Menü

Milyen egyéb veszélyt rejt még a dohányzás?

  • Dátum: 2017.04.30., 20:38

Ismert a veszély, amit a passzív dohányzás okoz a növekvő gyermeknek és a még meg nem születetteknek, most azonban még egy pont került fel a listára. A dohányzáshoz köthető bizonyos genetikai változásokat összefüggésbe hoztak a gyermekkorban kialakuló daganat egyik fajtájával, mégpedig az akut limfoblasztos leukémiával (ALL).

Ha a leukémiás sejtekben megfigyeljük a dohány toxinjai által okozott változásokat, látni fogjuk, hogy ezek a változások – például bizonyos gének egyes szakaszai kiesnek – nem öröklődnek a szülőktől. A változások a gyermekek immunsejtjeiben jönnek létre, így a legfontosabb, hogy a gyermek az anya hasában eltöltött idő alatt és közvetlenül utána ne legyen kitéve dohányfüstnek.

A kutatók által megvizsgált minták kétharmadából hiányzott a nyolcból legalább egy génszakasz, amely az ALL-es páciensek többségére jellemző. Ez a „génszakasz hiány” sokkal általánosabban előfordult azoknál a gyerekeknél, akiknek az édesanyja a terhesség során vagy a születésük után dohányzott.

A tudósok egy arányszámot is meghatároztak. E szerint, ha valaki a terhesség alatt napi öt darab cigarettát szív, a „génszakasz hiányok” vagy tudományos nevükön deléciók előfordulási aránya 22%-kal nő. Ugyanez a mennyiségű cigaretta a szoptatás időszakában 74%-kal emeli meg a deléciók előfordulási gyakoriságát. A fogamzás előtti időszakban elszívott napi öt szál cigaretta is jelentős szereppel bírt, ekkor a deléciók 7-8%-kal gyakrabban fordultak elő.

A kockázatokat akkor csökkenthetjük le a legjobban, ha egy az egyben kiiktatjuk a dohányzást az életünkből.

Forrás: www.foxnews.com

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!