Menü

Nem elég megfogadni, tenni is kell érte!

Eljött az újévi fogadalmak ideje. Gyakoriak ilyenkor az egészséggel kapcsolatos célkitűzések is, főleg a nagy karácsonyi lakomák után. A tapasztalatok szerint azonban nehezen tudjuk hosszú távon is betartani azt, amit megfogadtunk. Vajon mi ennek az oka, és mit tehetünk érte, hogy tartósan is a céljaink mentén tudjunk haladni?

A leggyakoribb újévi fogadalmak között szerepel a fogyás, az életmódváltás, vagy a testmozgás elkezdése. Ezt igazolja, hogy év elején tele vannak az edzőtermek, és ilyenkor váltanak legtöbben bérletet is. "Sebaj, tavaszra elfogynak" - mondják ironikusan az edzők és a törzsvendégek egyaránt, persze tapasztalataik alátámasztják ezeket a tényeket. A személyi edzők szerint viszonylag ritka az, aki ilyenkor kezd el életmódot váltani, vagy sportolni, és hosszú távon is megtartja ezt a jó szokását. Noha ezen az időszakon túl van még egy fellendülési szezon tavasz végén (amikoris az emberek rádöbbennek: hamarosan strandszezon, nyaralás - tenni kéne valamit a jobb alak érdekében).

Ha valóban komolyan gondoljuk fogadalmainkat, akkor nyilvánvalóan nem szeretnénk azok táborát erősíteni, akik hamar kihullanak a szitán, és mindössze pár hónapig tart a lelkes fellendülés. Ennek érdekében tegyünk lépéseket!

Praktikus leírni egy füzetbe, vagy célnaplóba a fogadalmainkat, és azonnal átnevezni őket "megvalósítandó céloknak". Az újévi fogadalom már elhasználtabb, és kevésbé hangsúlyos megfogalmazás - ezzel máris jelezhetjük önmagunk számára, hogy igenis komolyan gondoljuk! Egyenként vegyük végig, hogy mik a céljaink az újévre, ne csak általánosan jegyezzük fel azokat. Legyünk minél konkrétabbak!

Célszerű nem csak azt leírni, hogy mi a célunk, hanem azt is minél részletesebben tüntessük fel, hogy miként valósítjuk meg azt! Ha például az a célunk 2017-re, hogy elkezdünk konditerembe járni, akkor keressük ki a neten, hogy melyik edzőtermet választjuk, milyen bérletet vásárolunk, gondoljuk át, hogy a hét mely napjain és milyen időpontokban fogunk eljárni edzeni, valamint hogy igénybe vesszük-e személyi edző segítségét. Ugyanis ha csak általános terveink vannak, de nem csatoljuk mellé a szükséges információkat, akkor könnyedén elvesznek ezek az ötletek a dolgos hétköznapok rutinjában.

Fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk, és megvalósítható terveket tűzzünk ki magunk elé, legalábbis ami a konkrét évet illeti. Természetesen lehet általános cél a kockahas, de ha jelenleg 50 kiló súlyfelesleggel rendelkezünk, akkor erre az évre elsősorban a teljes körű életmódváltást tervezzük be. Készíthetünk egy év-számegyenest, amelyen bejelöljük, hogy melyik évre mi a tervünk a cél eléréséig, ez alapján könnyebben kitűzhetjük azt a reális időpontot, amikor az álmunk megvalósítható.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.