Menü

Nem mindegy, hogy milyen krumplit választunk

Mivel hozzávetőlegesen évi 50-60 kiló burgonyát fogyaszt egy magyar ember, alapvető élelmiszereink közé tartozik, ezért érdemes kicsit többet tudni róla. Annak ellenére, hogy gyakran fogyasztunk krumplit, sokak számára nem világos, hogy vajon egészséges-e, illetve hogy hordoz-e fontos tápanyagokat számunkra.

A krumpli alapvetően egy jó szénhidrátforrás szervezetünk számára, magas B-vitamin és folsav tartalma miatt egészséges élelmiszernek tekinthetjük. Természetesen annak függvényében, hogy hogyan készítjük el.

A sültkrumpli nagyon népszerű étel, ha alacsonyabb kalóriatartalomra törekszünk, érdemes a hasábkrumplit minimális olaj hozzáadásával légkeverős sütőben elkészíteni. A burgonyát fogyasztjuk levesként, köretként, desszertként, salátához. Többféle krumpli közül válogathatunk a boltokban és a piacokon, a különböző típusokat más-más módon érdemes elkészíteni.

Annak érdekében, hogy a vásárlók eligazodjanak a számtalan burgonya típus között, az eladókat szeptember elsejétől hatályos rendelet kötelezi a krumpli típusának feltüntetésére. Az „A” típusba a főznivaló krumplik tartoznak (pl.: rakott krumplihoz, salátához). A „B” típusba az átmeneti krumpli félék tartoznak, ebből készítik általában a sült krumplit is. A „C” típusú krumplikat pürésítve érdemes elkészíteni, ezek ugyanis lágyabbak, könnyebben szétesnek (pl.: krumpli püré és szilvás gombóc elkészítéséhez).

A dietetikusok szerint a krumpli alapvetően egészséges élelmiszer, de minimális a rosttartalma, hetente egyszer-kétszer érdemes fogyasztani. A vásárlásnál viszont figyelni kell, milyen típusú burgonyát választunk, annak tulajdonsága mennyiben felel meg az általunk tervezett felhasználási, elkészítési módnak.

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.