Menü

Forrósodik a talaj a lábunk alatt

Pontosabban a Föld, amely az elmúlt három évtizedben kimutathatóan melegedett. A nyarak egyre többször szélsőségesen tikkasztóak, ennek pedig következményei vannak.

A szélsőséges, tartós kánikula aktuális és komoly következménye, hogy bizony sokan halnak meg idő előtt. A forróság és a halálozás közötti összefüggés újdonság, mégis égető gond, hiszen a statisztikák, mérések és különböző következtetések, kutatások szerint az elmúlt három évtized nyarai voltak a legforróbbak az előző két évezredben.

Az egyik kutatást, annak módszereit és az eredményeket az Environmental Research Letters szaklapban tették nemrég közzé. A nyarak egyre többször forróak, a szélsőséges meleg többféle betegség, egészségügyi probléma esetében emeli olyan szintre a kockázatot, amely már mérhető mértékű negatív tendenciát jelent.

A témában rengeteg más kutatás is létezik, és olyan módszerek, amelyek segítségével a mérőműszerek előtti időszak klímájára lehet következtetni. Természetesen nem lehet egészen pontosan felmérni a mondjuk ezer évvel ezelőtti részletes éghajlati viszonyokat, ugyanakkor ezek a vizsgálatok egyre hatékonyabbak, így egyre világosabban mutatják, hogy mi történik, mi a tendencia.

Az adatok azt támasztják alá, amelyet ma már nem sokan tagadnak: a felmelegedés emberi tevékenység következménye, azaz a mi általunk előidézett üvegházhatás okozza. Az utóbbi 30 évben tapasztalt viszonyok mindenképpen erre engednek következtetni. A következményekkel is tisztában vagyunk, most arra kell megadni a pontos válaszokat: mit kell és mit érdemes tennünk.

Ösztrogén dominancia a változókori panaszok hátterében

Nők sokasága szenved a menstruációt megelőző panaszoktól, amiket premenstruációs szindrómának nevezünk, viszont kevesen gondolnak hormonháztartásuk más jellegű felborulására, amit az ösztrogén dominancia okozhat.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.

A homályos látás gyakori okai

Homályos látás esetén a látott dolgok nem tűnnek tisztának. Egyszerre tapasztalhatja mindkét szemen vagy csak az egyiken, attól függően, hogy mitől alakult ki. Előfordulhat, hogy minden, amit lát, homályos lesz, míg néha csak a látómező egy része tompa. A tünet fennállása esetén hunyorítással válhatnak élesebbé a dolgok.

A fènyérzèkeny szem okai

A fényérzékeny szem, az idegek ingerlése maga a látás jelensége – de ha az bizonyos fényérzékenysèg pontosabban hasító fájdalmat jelent, akkor már baj van. Nem tekinthető jó jelnek, ha valaki legszívesebben egész nyáron az árnyékba húzódna. Ki kell deríteni , hogy mi húzódik. háttérben!