Menü

Rejtett alkoholizmus

  • Dátum: 2015.09.24., 11:34

Az alkoholizmus sokkal bonyolultabb probléma, mint ahogy gondolnánk a hétköznapokban.

Laikus szemmel úgy tűnhet, egy alkoholistát messziről könnyű kiszúrni, lepattant, akaratgyenge személyek. Mindjárt árnyaltabb a kép, ha abból indulunk ki, hogy a szakemberek szerint szinte minden családban van legalább egy függő.

Azt is nehéz elfogadni laikusként, hogy az alkoholizmus egy betegség, pedig az, melynek kialakulásában szerepet játszik a szociális tanulás, és genetikai tényezők is determinálhatják. A komoly szerfüggőség mellett fontos kitérni az alkoholizmus kevésbé látványos formáira, melyek észrevétlenségük miatt rejtenek igazi veszélyt. Többek között például a feszültségoldó, úgy nevezett „szociális” ivás is előbb utóbb kémiai és lelki függőséget eredményez.

Sok családban jellemző, hogy a családi együttlétek nélkülözhetetlen elemévé válik az alkohol. Megtévesztő, mert látszólag nem központi eleme a családi életnek az alkohol, és nincs szó feltétlenül látványos lerészegedésről sem, mégis ott van minden családi együttlét alkalmával. Ez alatt nem azt kell érteni, hogy ünnepi alkalmakkor, hanem egy egyszerű összejövetelnél, beszélgetésnél, étkezésnél sem hiányozhat az alkohol.

Aztán beszélhetünk még a szintentartó alkoholbetegekről, akik szintén nem feltétlenül látványosan részegek, de szervezetükben folyamatosan jelen van az alkohol. És vannak olyanok is, akik hónapokig nem isznak semmit, majd egy nagyobb feszültség, stressz hatására neki állnak inni és elvesztik a kontrollt. A környezet számára ezek az esetek sem esnek az alkoholizmus fogalma alá, pedig itt is megfigyelhető, hogy a szerfüggőség egyfajta (rossz) problémamegoldó stratégiaként funkcionál, és megjelenik a kontrollvesztés is.

Fontos kihangosítani, hogy az alkoholizmusból való teljes gyógyulás lehetetlen, ezért is kell komolyan venni a problémát. Ha ugyan mi magunk megmaradunk az alkoholizmusnak egy „enyhébb” fajtájánál, akkor is sokat árthatunk, mert például a gyerekeink felé ettől függetlenül közvetíthetünk egy káros mintát, mely az alkoholizálást elbagatellizálja. Mindegy milyen úton, de ha egyszer a kémiai függőség kialakult, szervezetünk egy életre megjegyzi, így ha ismételten alkoholhoz nyúlunk, megint elveszítjük a kontrollt.

Kép forrása: flickr.com, fotós: Andrés Nieto Porras 

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

Mi az a balneoterápia, és mire használják?

A furcsa hangzású kifejezésnek az első asszociációnkkal ellentétben semmi köze a bálnákhoz, vagy krémekhez, noha mindkettő kétségkívül kapcsolatos a vízzel. A balneoterápia azon fizioterápiás módszerek összefoglaló neve, melyek a gyógyvizek gyógyító hatását használják fel a kezelések során, kombinálva más módszerekkel, mint például az iszapterápia. Ezen terület leginkább az alternatív gyógyászat egy részét képezi, és rengeteg pozitív hatása van, viszont tudományosan kevésbé elfogadott terület. Az alábbi cikkben ezen módszert ismerhetjük meg részletesebben.

Milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A piócás kezelés köztudottan egy ősi természetes gyógymód, több ezer éve használják a gyógyításban. Hatékonyságát eredmények bizonyítják. Vajon milyen problémák esetén alkalmazható a piócakezelés?

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Az elektromos cigi káros hatásai

Az elektromos cigaretta egyszeri használata is ártalmas és bajt okozhat, ennek ellenére nagyon népszerű: több millió ember érintett. Akik ezt az eszközt használják, vagy csak kipróbálták, azoknál egy nagyon veszélyes betegség kockázata nő meg. Az elektromos cigi káros hatásait vizsgáljuk.