Menü

A szilva egészséges és sokoldalú

  • Dátum: 2015.09.09., 12:40

Javában tart a szilvaszezon. Aki még nem fedezte fel magának kellőképp ezt a gyümölcsöt, jobb, ha figyelmesen elolvassa ezt a cikket!

A szilva kitűnő alany arra, hogy segítségével átkössük a nyári és őszi gyümölcsfogyasztásunkat, sőt megfelelő eljárásokkal a téli hónapokban is jó szolgálatot tehet. Nemcsak azért, mert egészséges, hanem azért is, mert rengetegféleképpen elkészíthető és fogyasztható.

A szilva amellett, hogy finom és lédús, kalóriaszegény is, ráadásul bővelkedik vitaminokban (például C, A, B és K vitaminban) és ásványi anyagokban, valamint antioxidánsokban. Kitűnő választás nyersen, hiszen remekül ki lehet vele egészíteni a napi étkezéseket, értékes, egészséges tápanyagbevitellel bővítve a menüt.

Na, de a szilva jelentős részt nem arról híres, hogy milyen jó nyersen, hanem elsősorban egyéb fogyasztási módjain keresztül szerettette meg magát az emberiséggel. Íz és színvilága remekül alkalmazható különböző ételek elkészítésénél, nem beszélve a híres szilvalekvárról, amelyet szinte mindenki ismer.

A szilvabefőtt kiváló kiegészítője a húsételeknek, de ott van a a kompót is, amely önállóan is megállja a helyét. A szilvalekváros palacsinta mellett a szilvás gombóc is közkedvelt étek, nemcsak a fiatalok kedvence.

Az aszalt szilvát és természetesen a pálinkát sem szabad kihagyni a felsorolásból, látszik, hogy a szilva egy igencsak sokoldalú növény. Ezt egyre többen tudják és meg is becsülik a termést.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!