Menü

Diploma után – I. rész

Lediplomáztál, megküzdtél érte, megkönnyezted kicsit a sikert, de másnap már el is felejted. Tele van a fejed rengeteg kérdéssel, amiből az első mindjárt az, hova tovább?

Diploma után két lehetősége van az embernek, vagy állást keres, vagy mesterszak után néz, azaz megszerzi a régi egyetemi diplomának számító képesítést.

Az első részben a mesterszakokról írnék kicsit. Nem egyszerű kitalálni, hogy alapszak után milyen szakon tanuljunk tovább. Vannak, akiknek határozott céljai vannak, már az alapszak teljesítése közben tudják, hova fognak tovább menni, vannak viszont olyanok is, akik a tanulmányaik során meggondolják magukat, ugyan elvégzik a szakot, de tudják, nem ezzel szeretnének foglalkozni.

Egy jól megválasztott mesterszak elindíthat egy új karrier felé, akár a főiskolás diplomához kapcsolódik, akár teljesen más irányt választunk. Bár valamennyire nem árt, ha kötődik az alapszakban tanultak a továbbtanulási tervekhez, hiszen a kiválasztott mesterszak követelményeinek meg kell felelni, nem egyszerű egy közgazdasági alapszakos diplomával jelentkezni egy mérnöki mesterszakra.

Nem kell megijedni az új kihívásoktól sem, az alapszakon már bizonyítottuk rátermettségünket, tanulási és gondolkodási képességeinket. A mesterszak inkább mélységeiben mutatja meg a kiválasztott irány sajátosságait, azokra az alapokra helyezve, amiket már a diploma megszerzésével magunkba szívtunk.

Ajánlanám mindazoknak, akik nem alkusznak meg egy alapszakos diplomával, szeretnének minél pontosabb tudást megszerezni, vagy éppen kipróbálnának egy új irányt.

Fotó:
pixabay.com

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.