Menü

A Nap virága

A kamilla az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amelyet szerte a világon igazi hungarikumként emlegetnek. A jó idő beköszöntével mi magunk is begyűjthetjük értékes, gyógyító virágját, amit aztán később számtalan módon felhasználhatunk.

A kamillát a német orvosok már a XIV. századtól kezdve univerzális gyógynövényként tartották számon, olyan hasznos szerként tekintettek rá, amely mindenféle baj ellen bevethető. Már az ókori egyiptomiak és a görögök is szívesen alkalmazták mindenféle nyavalyára. Utóbbiak főként nőgyógyászati problémák ellen használták.

Felhasználása valóban igen széleskörű. Az orvosi székfűt (hivatalos nevén így emlegetik) leggyakrabban forrázatként készítik el. Ilyenkor a kívánt adagot felforralt vízzel leöntjük és letakarva állni hagyjuk 15-20 percig. Érdemes ezután leszűrni, de ha nem teaként szeretnénk felhasználni, akkor nyugodtan hagyjuk a vízben a növénykéket.

A kamillához hozzájuthatunk patikában, vagy drogériában, de akár mi magunk is begyűjthetjük és kiszáríthatjuk. Szerencsére egyébként épp most el a begyűjtés ideje. Azokat a virágokat csippentjük le, amelyek már szépen kinyíltak és a közepük élénk sárga. A kis növényeket ezután tálcára, vagy finom textíliával bevont rácsra helyezzük és öt-hat napig, hűvös, száraz helyen száradni hagyjuk. Lehetőleg ne napfényes helyre tegyük a kamillát, inkább a padlásra, a kamrába, vagy egyszerűen valamilyen sötétebb polcra. Ha kiszáradtak a virágok, akkor pedig zárható üvegbe, edénybe tegyük. Akár egy évig is felhasználható a szárítmány.

A kamillát, amely erős gyulladás csökkentő, fertőtlenítő, nyák- és hurut oldó, hashajtó, gyomornyugtató, lemosóként, borogatásként, inhaláló szerként is használható, de fürdővízbe is beleönthetjük, de gargalizálásra is jó, vagy közvetlenül teaként.

A kamillateát különösen érdemes kúraszerűen alkalmazni, ha sok stressz ér minket, mert tisztítja az elmét, nyugtatja az idegeket.

Fotó:
pixabay.com

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.