Menü

Varázsos illatú rozmaring

Nagyon kedvelt fűszernövény, főleg a mediterrán konyhában népszerű, azonban csodás gyógyhatásai miatt az ősi, magyar gyógyításban is jelentős szerephez jutott a rozmaring.

A Földközi-tenger partvidékén egyes helyeken vadon is bőséggel terem, de az itthoni mérsékelt klímában csak palántával érhetünk el sikert. A rozmaring, elegendő napsütéssel és locsolással, akár két méter magasra is megnőhet. Ha eddig még nem ültettünk, akkor itt az utolsó lehetőség arra, hogy helyet keressünk neki a konyhakertünkben. Májusban apró, kékes virágokat hoz, ezután érdemes begyűjteni a friss hajtásokról a kis ágakat. Sötét, száraz helyen tároljuk, amíg ki nem szárad és ezután bátran használhatjuk a konyhában.

Az ókorban is csodás gyógyerejéről volt híres a rozmaring, akkoriban elsősorban a memória, az emlékezet javítására, frissítésére használták, de például beszédhibák, vagy az önkifejezés segítése érdekében is ajánlották és használták ezt a fűszert.

A magyar népgyógyászat, de a néphagyomány is rendszeresen nyúlt a rozmaringhoz. Úgy tartották, a hűség egyik jelképe, de rémálmok ellen is friss rozmaringot ajánlottak a javas asszonyok.

A XVII., XVIII. századtól kezdve a magyar kiskertekben is nagy számban jelent meg, és ebben az időszakban készítették el a köszvényes betegségek ellen a rozmaringos vizet is. Ez a készítmény egyébként a pikkelysömör és az ekcéma ellen is igen hatékony volt.

Láthatjuk tehát, hogy a különböző bőrproblémák egyik hatékony gyógyszere, épp ezért a kozmetika ipar is felfedezte magának, különböző krémek, pakolások, fürdő esszenciák kedvelt összetevője. Önmagában egyébként segíti a sebgyógyulást, vagy az égett bőr hegesedését, bevethető ráncok, vagy pattanások ellen is gyulladáscsökkentő hatása miatt. Erős antioxidáns és antibakteriális hatású, az emésztési problémák kitűnően orvosolhatók vele. Étvágygerjesztő, de ha túlettük magunkat, akkor is segít. Az epebántalmak jelentkezésekor feltétlenül igyunk rendszeresen a teájából, ami vizelet- és szélhajtó hatású is.

Szólnunk kell még arról, hogy serkenti a vérkeringést, erősíti az idegeket, oldja a feszültséget és tisztítja a légutakat.

A teája nagyon egyszerűen elkészíthető: egy teáskanálnyi rozmaringot forrázzunk le egy csésze vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, azután fogyaszthatjuk egészségünkre.

Fotó:
pixabay.com

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.