Menü

A nemi vágyat is fokozza

A hagyományos magyar konyha főként levesek, mártások, főzelékek fűszerezésére, ízesítésére is használja, pedig sokkal több lehetőség rejlik benne. Tökéletesen helyettesíti a sült hasábkrumplit, kiváló krumplipüré helyett, de rántva, vagy grillezve is kiváló. Arról nem is beszélve, hogy a szára nyersen, turmixokba, vagy párolva is fogyasztható. Ismerkedjünk meg alaposabban a zellerrel!

A zeller azért is nagyszerű növény, mert tulajdonképpen egész évben szezonja van, mindig kapható. Főleg ilyenkor télen, érdemes kihasználni a szuper tulajdonságait, hiszen nemcsak levesek, mártások, főzelékek ízesítésére jó.

A zellernek három típusát különböztetjük meg: a gumóst, a halványítót és a metélőt. A hagyományos magyar konyhában többségében a gumós változatát használják. A vegetáriánusok, a reformkonyha hívei, vagy a paleósok már felfedezték maguknak a zeller egyéb változatait. A cukorbetegeknek is jó alternatívát kínál például a sült krumpli helyett. Bár nem lesz olyan ropogós, mint a hasábkrumpli, de az íze megtévesztésig hasonló. Zellerpürét is készíthetünk belőle, de rántva, krémlevesnek, vagy grillezve is nagyon finom.

Érdemes többször bevetni, mert például erős gyulladáscsökkentő, élénkíti a vesék, az alhas működését, a nyirokrendszert, vagy az emésztést. Több kutatás témája volt már a zeller vérnyomáscsökkentő hatása. Ehhez naponta négy zellerszárat kell elropogtatni nyersen. Rendben tartja a szívműködést is, de az idegrendszer működését is segíti. Nyugtatóan hat a stresszes időszakban, sőt állítólag hiperaktív gyerekeknek is érdemes rendszeresen fogyasztani.

A vitaminok és ásványi anyagok tekintetében elmondhatjuk, K, B-vitaminban gazdag, de a zellerszárban sok-sok C-vitamint is találunk. Értékes tulajdonsága, hogy sok szerves nátriumot találunk benne, ami azért jó, mert ez segíti a kálcium felszívódását és beépülését. Ezen kívül magnéziumban, folsavban, foszforban és vasban is gazdag. Utóbbiakért a kismamáknak is ajánlott a rendszeres fogyasztása, sőt a tejtermelést is fokozza.

A népi gyógyászat a ízületi fájdalmakra, emésztési bántalmakra, étvágytalanságkor ajánlja, akár tea formában is. A kókadt férfiasságra is zellert javasol, állítólag nagyszerű nemi vágy fokozó.Tisztító, méregtelenítő kúrák alkalmával is kipróbálhatjuk, ugyanis segít a sav-bázis egyensúly fenntartásában.

Fotó:
pixabay.com

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.