Menü

Szedjek-e kismamaként magzatvédő vitamint?

Óriási piaca van a magzatvédő vitaminoknak, és mint minden másban, ebben is érvényesül a fogyasztói nyomás. A szakemberek véleménye azonban nem olyan egyértelmű a baba- mama vitaminok szedése kapcsán.

Van, akinek már a terhességet megelőzően javasolja a nőgyógyásza a baba- mama vitamin szedését. Amely valóban nagyon jól kompenzálhatja, egy esetlegesen fennálló egyoldalú táplálkozásból adódó vitaminhiányt.

A várandóság ideje alatt fokozott vitaminszükséglet áll fenn, a fejlődő magzat elvonja maga fejlődéséhez szükséges vitaminokat és nyomelemeket az anya szervezetéből. Éppen ezért a változatos táplálkozás kiemelkedően fontos ebben az időszakban, elegendő mennyiségű és minőségű zöldség, gyümölcs fogyasztásával és fehérjebevitellel azonban fedezni lehet a megemelkedett vitamin-, és nyomelem szükségletet.

A nőgyógyászok egy része elsősorban vas és folsav szedését javasolják, utóbbinak kutatások által bizonyított magzatvédő hatása van, fontos szerepe lehet például a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében.

Azért némiképp különbséget kell tenni egyes vitaminok szedése, és a magzatvédő vitaminok között. Hiszen utóbbiak esetben hatalmas dózisokról lehet szó, és ezzel kapcsolatban fogalmazódik meg a legtöbb ellenérv is. Laikusok véleménye szerint, ezen vitaminok hatása túlzó lehet, szedésük pedig normálison felüli születési testsúlyt eredményez, ami szükségtelenül megnehezíti a szülést is. A szakemberek szerint azonban a vitaminok csak maximalizálhatják az egyébként genetikailag lehetséges testsúlyt.

Összességében az az optimális, ha a plusz vitaminbevitelt változatos étrenddel teljesítjük. Természetesen téli időszakban, amikor erre kevésbé van lehetőség, szedhetünk kiegészítő vitaminokat, de nem kell feltétlenül baba-mama vitaminokhoz nyúlni egyből. Ez személyiség függő is lehet, hiszen a kismamák ösztönösen is tudhatják a mi a jó nekik és babájuknak, valamint orvosunk tanácsát is érdemes kikérni.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.