Menü

Kapcsolat a pocakunkban lévő kisbabánkkal

A legtöbb anya szeretne boldog és problémamentes várandóságot, valamint könnyű és komplikációmentes szülést. Akár ez is lehetne a szlogenje a Hidas- Raffai- féle anya-magzati kapcsolatanalízis módszerének.

De ennél jóval többről van szó, a módszer megközelítése kitágítja a magzati létről való sokszor idealisztikus és leegyszerűsítő képet. Ha esélyt sem adunk annak az elképzelésnek, mely szerint a magzati lét korántsem olyan egyszerű, egyirányú és érzelemmentes, mint gondolnánk, akkor bizony az anya- magzat kapcsolat sokféle lehetőségét zárjuk ki eleve.

Egyesek szerint persze a módszer nem más, mint a „bababiznisz része”, „anyák megtévesztése”, „tartós és biztos megélhetést biztosító üzlet” csupán. A kritikák és a vádak között az is elhangzik, hogy ez a módszer a „pszichoanalízis bizalmi tőkéjével való visszaélésen alapszik”, és ezzel a technikával csak a „démonokat lehet meghívni”. Nos, bár jelen keretek között nem célunk sem a meggyőzés sem a cáfolat, egy biztos, ilyen megközelítéssel elég egyoldalúan rövidre lehet zárni a kérdést, anélkül, hogy meglátnánk a fontos üzeneteket benne.

Sok mindentől függ, hogy hitelt adunk-e az ilyen típusú módszereknek. Függ a személyiségünktől, az értékeinktől, attól is, hogy mit gondolunk az életről, és főleg, hogy mit a magzati létről. Persze maga a módszer is formálhatja, bővítheti azt a képet, melyet magzatunkról őrzünk.

Ami lényeges üzenete a témának, hogy mennyire fontos, hogy mit hiszünk, gondolunk a magzati létezésről. Ez a kép ugyanis meghatározza a magzatunkkal való kapcsolat lehetőségeit, kereteit.

Az anya-magzati kapcsolatanalízis módszer nem csodaszer, de ezt a szerzők egy percig sem sugallják. Lényege, hogy az anya érintkezésbe lép magzatával, az analízis során képek, érzelmek, gondolatok cseréje zajlik, melyek révén jobban megérthető a magzat helyzete, hosszútávon pedig a szülés- születés történéseire való felkészülésben is segíthet. Egyébként a módszer lehetőségei között szerepel a várandóság során fellépő testi problémák (például: koraszülés, placenta elöregedése) megelőzése, kezelése.

Ilyen kérdésekben nincs helye a meggyőzésnek, ezért nem a módszer létjogosultságának bizonyításával érdemes foglalkozni, hanem azokkal az általános üzenetekkel, amelyre felhívja a figyelmet. És ezek között ott van, annak a megkérdőjelezése, hogy a magzati állapot egy teljesen idillikus forma (semmi érzelmi pluszra nincs szüksége a magzatnak). Valamint arra is felhívja a figyelmet, hogy a magzat lelki fejlődése nem a születéstől kezdődik, hanem a fogantatástól, így a baba- mama kapcsolat lehetőségei sem korlátozódnak csak a születés utánra.

Mindezzel lehetőséget kapnak azok a kismamák, akik már várandóság alatt szeretnének többet megtudni magzatukról, és akik vágynak arra, hogy az anya- magzat kapcsolat több legyen egy egyoldalú kommunikációnál, érzelmi odafordulásnál. Azt nem állíthatjuk, hogy az említett módszer ezt mindenképpen biztosítani tudja, de legalább tágítja azt a képet, amelyet „gondolhatunk” születendő gyermekünkkel kapcsolatban.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.