Szelíd finomság
- Dátum: 2013.11.10., 10:27
- a gesztenye felhasználási módjai, a gesztenye jótékony hatásai, szelídgesztenye, szelídgesztenye élettani hatásai
A szelídgesztenyéről méltánytalanul keveset tudunk, és gyakorlatilag az étrendünkben alig-alig kap helyet. Pedig a termése igazán egészséges, tápláló finomság, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag gyümölcs.
A szelídgesztenye - más néven nemesgesztenye, vagy maróni - az emberiség több ezer éve ismert tápláléka. Sokan nem tudják, de a mediterrán országokban, Spanyolországban, Olaszországban a mindennapos étrend része, lisztjét kenyérfélék sütéséhez is használják, de gnocchi is készül belőle.
Hazánkban több helyütt találkozhatunk összefüggő gesztenyéssel, de főleg a Nyugat-Dunántúl klímáját kedveli, Kőszegen például 6-700 éves fákról is tudnak. Pápa környékén, Gézaháza közelében, az egyik kirándulóhelyen mi magunk is gyűjthetünk belőle szabadon.
A vadgesztenyéhez hasonlóan a fáról lepotyogva tüskés burokban található a termés, azonban ez jól megkülönböztethető a fogyasztásra alkalmatlan fajtától.
Tulajdonképpen a szelídgesztenye minden egyes része felhasználható valamire. A nyugati országokban ezt a fafélét hajóépítésre használják, másutt a dongájából hordót készítenek, de fája földműves eszközök készítésére is kiváló. Tüzelőnek is remek, viszont kár lenne értük, hiszen a szelídgesztenye akár 500-1000 évig is elélhet. Érdekes, hogy 5-10 évig nem is virágzik, s közel húsz esztendeig termést sem hoz.
Felhasználják még a levelét, a virágját is, elsősorban gyógyászati célokra. Az ezekből készült teát asztmára, hörghurutra ajánlják, de köhögéscsillapítót és köptetőt is készítenek belőle. A vadgesztenyéhez hasonlóan a vénás vérkeringést is fokozzák, ezért a gyógyszeripar krémek, kenőcsök alapanyagának használja fel.
A termését is számtalan módon felhasználják. A magyar konyha leginkább sütve, főzve, vagy gesztenye pürének ismeri. Olaszországban viszont még egyfajta sör alapanyaga. A termésből készült lisztet kenyerek, tészták sütéséhez használják, a paleo étrend is örömmel fedezte fel magának, hiszen nagyszerűen helyettesíti a gabonaféléket és krumplit.
Szólnunk kell még magas ásványi anyag és vitamin tartalmáról is. Kifejezetten sok B1, B2, B6, C és E-vitamint tartalmaz, ezen kívül nátrium, magnézium, kálium, kálcium, szilícium és foszfor tartalma is jelentős. A gesztenye fogyasztását kifejezetten ajánlják sportolóknak, vagy nehéz fizikai munkát végzőknek magas kalória és tápértéke miatt.
Fotó:
pixabay.com
Ultrafeldolgozott élelmiszerek
Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.
Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek
Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.
Ashoka jótékony hatásai
Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.
Szezonális zöldségek májusban
Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!
Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum
A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!