Menü

A kelták szent növénye

A kelta kultúrkörben a mogyoró a bölcsesség, az édes tudás, a művészetek és tudományok szimbóluma. Ha megismerjük e csonthéjas növény jótékony hatásait, akkor láthatjuk, a kelták nem véletlenül tisztelték és kedvelték, valóban üdítően befolyásolja szervezetünk működését.

A közönséges mogyoró ugyan őshonos a Kárpát-medencében, ám egyre ritkábban találkozunk vele. Ellenben Olaszországban, Törökországban, Franciaországban, Spanyolországban, vagy Görögországban, hatalmas ültetvényeken termesztik. Sőt Indiában, Kínában és az Egyesült Államokban is nagy területeken foglalkoznak vele, ezek az országok az egész világot ellátják vele.

A mogyoró nagyon finom csonthéjas gyümölcs, igen magas rosttartalma miatt a szakemberek azt javasolják, alaposan rágjuk meg és mindig igyunk rá vizet, vagy valamilyen puhább gyümölccsel együtt fogyasszuk. A sok rost egyébként serkenti a bélműködést, főleg székrekedéskor ajánlatos rendszeresen fogyasztani.

A mogyoróban rengeteg a vitamin, ezért a késő őszi, téli, illetve kora tavaszi időszakban, amikor fogytán vagyunk a friss gyümölcsöknek, zöldségeknek, érdemes az átlagosnál többet enni belőle. A benne található B1 és B2 vitaminok az idegrendszer, az agy működését segítik, a C, E-vitaminok pedig remek antioxidánsok, gyakorlatilag a szervezet minden részére jó hatással vannak. Ezeken kívül sok káliumot, kálciumot, cinket és magnéziumot is tartalmaz. Kiemelkedő a réz tartalma, ami a növekedéshez, fejlődéshez elengedhetetlen nyomelem. A réz fontos szerepet tölt be a vas szállításában, a vörös és fehér vérsejtek helyes működésében, a szívizomzat működésében, befolyásolja a csontok szilárdságát.

Napi egy marék mogyoróval sokat tehetünk az ellen, hogy elkerüljön bennünket a különböző szív- és érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás és koleszterin. Kitűnő vértisztító, magas protein tartalma miatt pedig a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Cukorbetegeknek sem kell félni tőle.

Nem szóltunk még arról, hogy a mogyoróban igen magas a telítetlen zsírsav aránya. Ez akár a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

A mogyorónak nemcsak a termését, hanem a leveleit és a kérgét is felhasználják, gyógynövényként. A belőle készült főzet erős izzasztó, vizelethajtó, jó még a bélhurutra is. Ülőfürdőt is vehetünk mogyoró forrázattal megspékelve, amely főleg az aranyeres bántalmak ellen segíthet.

A mogyoróból kivont olaj rendkívül egészséges, jobbára a kozmetika és festőipar fedezte fel magának. A mogyoróbokor vesszőjéből sokfelé készítenek hosszú életű horgászbotot

Fotó:
pixabay.com

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.

Az UV-sugárzás veszélyei

Az UV-sugárzás veszélyeire figyelmeztettek meteorológiai, bőrgyógyász, egészségvédelmi és klímapolitikai szakértők. Sokszor hallottuk már, hogy délelőtt 11 óra és délután 3 óra között mindenki kerülje a napon tartózkodást, mert ilyenkor nagyobb a leégés veszélye.

A nevetés jótékony hatásai

Kitörő kacaj, elfojtott nevetés, röhögőgörcs, csendes rötyögés, vihorászás, szolid mosolygás. Hívhatjuk bárhogy, nevetni mindannyian szeretünk, hiszen ezzel a reakcióval az örömünket, a vidámságunkat fejezzük ki, azt, hogy valamin jól szórakozunk, bizonyos esetekben pont, hogy más embereken. Ez nem csupán egy öncélú jelenség, hanem egyfajta közös nyelvi eszköz is, amelyről az alábbi cikkben tudhatunk meg többet.

Makacs narancsbőr

Vajon hány alkalommal próbáltuk már a csodát ígérő, drága és mégis a kívánt hatásától messze elmaradt cellulit elleni krémeket? Sajnos a csodakrém ezúttal is a könnyebb, drágább és kényelmesebb választás, ám sokszor hatástalan.

Szebb bőr, kevesebb pattanás!

Van pár fontos vitamin, ami segít eltüntetni a makacs pattanásokat és belsőleg is támogatják a bőr egyensúlyát, illetve néhány tanács, amit érdemes megfogadni és máris jelentős javulás érhető el az arcbőr problémáinak terén. Nézzük!