Menü

A grillezés fortélyai és egyéb praktikák

A szabadbeli sütés-főzés a nyári esték egyik leghangulatosabb programja, ám ilyenkor az őszi idő beálltával is szervezhetünk egy kerti grillezéssel összekötött baráti összejövetelt. Persze a modern kerti sütésbe már nem csak a húsok, hanem mindenféle húsos, halas és zöldséges ételeket is készítése is beletartozik. Azonban a legfontosabb, hogy a grillezés továbbra is férfimunka!

Természetesen mielőtt belevágnánk a fejszénket, alaposan gondoljuk át, hogy mire van szükségünk, s hogy kell előkészülnünk. Egy hirtelen ötlettől vezérelt grillezés sikere csupán egy illúzió – ezért tényleg alapos szervezést és felkészülést igényel.

Legelőször is szükségünk van egy grillsütőre, ez lehet mobil, épített – kicsi, közepes vagy nagy. A lényeg, hogy a célnak és a környezetnek (terasz, kert stb.) megfelelő méretűt használjunk.

Érdemes az előkészületek során odafigyelni a megfelelő alapanyag kiválasztására, a grillezéshez szükséges eszközök (grill-lapát, fogó stb.) meglétére, a minőségi tüzelőanyagra, illetve magának a sütésnek a technikájára.

Az alapanyag előkészítésénél tervezzük meg, hogy mennyi vendég látogat hozzánk, ennek megfelelő mennyiségű friss húst esetleg zöldségféléket készítsünk elő. Friss halat is készíthetünk így, emellett rákokat, tengeri herkentyűket is használhatunk. Helyi halfajtákat vagy fogjuk magunk, vagy nagyobb halgazdaságok boltjaiban szerezhetünk be. A pácolást – ha tényleg zamatos hús-ízt szeretnénk - azt friss fűszernövényekkel is megtehetjük a végén, a kész sülteket megszórjuk, vagy fűszeres olíva olajjal bekenjük azokat (pl. fokhagymás zöldfűszer olaj). A húst sózni csak a grillezés előtt 10 perccel szabad.

Tüzelőanyagok közül a benzinkutaknál kaphatóaknál is ügyeljünk a szén vagy brikett nagyságára, ne legyen túl nagy, mert össze- vissza fog szikrázni a grillezőnk. A faszén nagyobb hőt ad le, ezért gyors steaknél, kisebb átsütést igénylő húsokhoz alkalmas. A brikett kevesebb hőt termel, de tovább tartja ezt a hőmérsékletet. A sütéshez szükséges parázs akkor jó, ha 10cm-re tartjuk a kezünket és már nem tudjuk tovább ott tartani, akkor a grillezéshez is megfelelő lesz a hőfok.

A grillezett ételek általában szárazak, ezért érdemes elkészíteni néhány fajta szószt vagy mártást, s természetesen a hozzávaló saláták elkészítése is fontos eleme egy kerti partinak.

Sütés előtt a grillsütőt mindig forrósítsuk meg, és csak ezután tegyük a hússzeleteket a rostra. A hőmérséklet legyen magas és egyenletes, de ne legyen túl forró, mert ebben az esetben csak a hús külseje sül meg, a belseje viszont nyers marad. Célszerű először az alacsonyabb hőfokot igénylő ételeket elkészíteni, a pácolt hús sütésénél kerüljük a mustáros, joghurtos pácot, és a száraz fűszernövényeket, mert ezek károsíthatják a sütőlap bevonatát. A húst felszeletelve fűszerezzük és olajozzuk, de zsírt semmiképp ne használjunk, mert így a hús könnyen megéghet, és rossz szagú lesz. A pácolt húsokat sütés előtt csöpögtessük le, hogy a sok olajtól nehogy lángra kapjon a faszén.

 A húsokat többedmagával süssük, nyugodtan rakjuk tele a grillezőt, hiszen ennek lényege, hogy egyszerre mindenhol egyenletes hőfokot biztosít a sütőfelület. A lecsöpögő fűszeres olajat ne öntsük ki, inkább készítsünk belőle finom mártást a húsokhoz. Grillezés előtt a húst ne sózzuk meg, mert a só a húsból kioldja a nedveket. Az így előkészített ételt sütés közben mindig fa vagy hőálló műanyag eszközzel forgassuk, hogy a sütő felülete ne sérüljön. Közben ne sértsük meg a húsok felületét, mert az ízletes húslé kifolyhat belőlük. Az olajos grillpác igazán praktikus az előkészítéshez, mert nem kell utána az olajozással törődni, a hús puha és ízletes lesz. De azért lehet közben is fűszeres mártással kenegetni, így az ételünk biztosan zamatosabb lesz. Sütés közben a húst nem forgatjuk meg többször, hanem csak egyszer, amikor kezd kijönni a hús leve. Ha minden elkészült, szedjük ki alufóliába, vagy lezárható edénybe, majd 5 percnyi pihentetés után fogyaszthatjuk.

Ha már ilyen finom húsokat grilleztünk, gondoljunk a vegetáriánusokra is, mert a hagyma, a padlizsán vagy az apró gombák is nagyon finomak grillen sütve. S persze ne feledkezzünk meg, az ínycsiklandó ízek mellé fogyasztandó mértékletes itókáról sem!

Sikeres próbálkozást és jó étvágyat mindenkinek!

Fotó:
pixabay.com

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.