Menü

Kismamák haj- és bőrápolása

  • Dátum: 2013.06.16., 14:27

A várandósság egy olyan időszak a nők életében, ami kívül-belül változást hoz. Az egyik legszembetűnőbb sokaknál, hogy bőre teljesen kisimul, eltűnnek a pattanásai, a haja ragyogóvá, csillogóvá válik. Dolgoznak a hormonok, de meddig?

Sok kismama szembesül azzal a várandósság kilenc hónapja alatt, hogy a bőre kisimul, eltűnnek a piros foltok, a pattanások az arcáról, láthatatlanná válnak az egyéb bőrhibáik. Sajnos azonban nem mindenki ilyen szerencsés, mert sokaknál nem várt zsírosodás mutatkozik a bőrön, főleg az arcon, az orr és a száj környékén, májfoltok, vagy anyajegyek jelennek meg a test különböző részein. Ez, bármilyen kellemetlen is, de természetes jelenség, hiszen a hormonok dübörögnek a szervezetben és a legmagasabb hőfokon dolgoznak, megállás nélkül. Nem kell megijedni, nem marad így örökre, mert a szoptatás befejeztével minden visszatér a régi kerékvágásba.

Aki nem elégszik meg ennyivel, az persze keresse fel kozmetikusát. A terhesség ideje alatt is el lehet végezni az arctisztítást, de arra ügyeljünk, hogy a szakember lehetőleg természetes kozmetikumokkal, krémekkel, készítményekkel dolgozzon és minél kevesebb vegyi anyagot jutasson az arcbőrön, a nyak dekoltázsán át a szervezetünkbe.

A kismamák haja is alapos változáson megy keresztül. A nagy többségnek ragyogóvá, csillogóvá válik a hajkoronája. Csak a hölgyek kisebb százaléka szenved töredezettséggel, vagy zsírosodással. Utóbbi esetben gyakoribb hajmosás ajánlott, azonban megint csak felhívnánk a figyelmet arra, hogy alaposan válasszuk meg a samponunkat. Sajnos nem minden hajmosó szert érdemes megvásárolni a rengeteg reklám dacára, ugyanis olyan méreganyagokat tartalmaznak, amelyek észrevétlenül rombolják a szervezetünket. Érdemes, főleg ezekben a hónapokban, natúr sampont keresni. Már több olyan vállalkozás is akad, amelyik kifejezetten bio, vagy öko alapanyagokból készít sampont, balzsamot, egyéb hajápoló szereket, s nem mindig a megszokott folyékony formában, hanem szappanként tudunk ezekhez hozzájutni.

A kismamák fejbőre ezekben a hónapokban különösen izzadékonnyá válik, hajlamosabbak lesznek a fokozott verejtékezésre. Épp ezért is fontos a gyakoribb hajmosás. Arra ügyeljenek, hogy vizes hajjal kerüljék a huzatos helyeket, a klimatizált helyiségeket.

Fontos még tudni, hogy a várandósság alatt biztonságosan használhatunk hajfestéket, mert az egy tévhit a fejbőrön keresztül felszívódó méreganyagok hatással vannak a csemetére. Ez a mennyiség olyannyira minimális, hogy szinte mérhetetlen, de aki továbbra is fél, az használjon természetes alapú fetéket.

Fotó:
sxc.hu
 

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.