Menü

Csodálatos várandóság - A harmadik trimeszter (29. héttől-40. hétig)

  • Dátum: 2013.05.30., 10:27

A várandósság utolsó harmada a legizgalmasabb időszak, s az édesanyák szerint, a legnehezebb, legfárasztóbb is egyben.

Az utolsó trimeszterhez érkezve már a magzatunk nagyjából 1200 grammos, tüdeje fejlődése rohamos léptekben halad. A kismamák pocakja napról, napra nagyobb, s ez már alaposan megterheli a gerincet, a derekat, azonban a még nehezebb súly cipelésére is fel kell készülni, hiszen a hátralévő hetekben a babánk akár megháromszorozhatja a testtömegét. A várandósok egyre többet panaszkodnak arról, hogy folyton vizelési ingert éreznek, mert a méh egyre inkább ránehezedik a hólyagra. A keblek mérete is látványosan növekszik, sőt előfordulhat, hogy előtej szivárog belőle. Ezzel különösebben nem érdemes foglalkozni, nem szabad kinyomni, legfeljebb letörölni.

A 32. héthez érve negyedszer is ellenőrzik a magzat növekedését, fejlődését ultrahangon. A kismamákra is gondosan odafigyelnek, mert az utolsó hetekben könnyen előfordulhat lábdagadás, magas vérnyomás, fejfájás, ami a terhességi magasvérnyomás-betegség tünetei is lehetnek, de az is lehetséges, hogy csupán pihenésre van szüksége az anyukának.

Sokan panaszkodnak még arra, hogy a méh körül időnként éles fájdalmat éreznek, ami szinte belenyillal a has alsó felébe. A tartószalagok ugyanis egyre jobban ki vannak feszítve, amit csakis pihenéssel, fekvéssel tudunk kiküszöbölni.

A 36. héthez érve a babánk már 2500-3000 gramm között mozog. Rendkívül mozgékony, s az arca is szépen formálódik, már szempillái is vannak.
A célegyenesbe fordulva most már bármikor megszülethet a kisbaba. Érdemes a 36. hét után összekészíteni a kórházban szükséges holmikat egy bőröndbe, amit bármelyik pillanatban csak magunkhoz ragadunk és útra készen állunk. A kismamáknál egyre gyakoribb tünet lehet, hogy éjszaka sosem tapasztalt hőhullámok jelentkeznek, szó szerint ömlik róla az izzadság. Ez a szervezetben folyó intenzív munkának és energia felhasználásnak tulajdonítható be.

A 36. héttől rendszeresen meg kell jelenni a magzatmozgás számláló NST vizsgálatokon. Előfordulhat, hogy a hőhullámokon kívül érzelmi hullámzás is eluralkodik a várandóson. Ez is természetes jelenség, úgy, mint a félelem a szüléstől, az ismeretlentől, állandó feszültség, izgalom, hogy mikor indul már meg a szülés.

Az egyetlen jó tanács, hogy ilyenkor igyekezzünk elterelni a figyelmünket valami másra, koncentráljunk inkább a napi feladatokra, próbáljunk minél többet pihenni, nagyokat sétálni, szabad levegőn tartózkodni. A szülés beindulása úgyis egyértelművé válik nagyon gyorsan és onnantól már minden olyan természetes lesz.

Fotó:
sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.