Menü

A legjobb gyermeknapi programok országszerte

  • Dátum: 2013.05.25., 12:22

Ez a hétvége az egész országban a gyermekeké. Színes, látványos forgataggal várják szinte mindenütt a családokat, de leginkább a legkisebbeket. Íme néhány különleges program!

A Millenáris Meseországgá változik

A Gondolkodj Egészségesen! Program fesztiválján minden a mese körül forog a Millenárison vasárnap. Kedvezményes gyereknapi játékvásárral, táncházzal, koncertekkel, bábelőadásokkal, drámajátékkal, gyerekjógával, pontgyűjtő állomásokkal, meglepetés ajándékokkal, versenyautópályával, öko kézműves szigettel, szabadtéri játékokkal és kreatív foglalkozásokkal kedveskednek a családoknak. Meseország állomásain a Vasorrú Banya répatorta házikójának kerítését kell kéz nélkül eszegetni, sportos aranytallérokat gyűjteni, újrahasznosított anyagokból csodát varázsolni, a Láthatatlan Kiállításon kiállni a próbát, rajzolni a JátékNet.hu-val és a Crayolával, és persze megfelelni a Mindentudó Meseprofesszor titulusnak. Esős, szeles hideg idő esetén beltéri játszótérrel várja a családokat.

A Budapesti Virágpiac is a kicsiké lesz

Különleges gyermeknappal, sok száz ajándékkal és meglepetésprogramokkal csábítja látogatóit a Budapesti Virágpiac épp egy éve megnyílt gasztrofóruma május 26-án 9 és 14 óra között. A színes gyerekrendezvényen bábjáték, arcfestés, lufihajtogatás, vetélkedők, totók, rejtvények szórakoztatják a kicsiket. Az érdeklődők megismerhetik a világ egyik leghíresebb kalózát, aki beleunt a rabló-létbe. A mese nem színfalak mögött, hanem a gyerekek bevonásával történik. Emellett pedig újra lesz egészségnap, melyet a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási egysége szervez. A legkülönbözőbb szűréseken kívül a szakemberek számos témában adnak hasznos tanácsokat.

Utazó Mackó kiállítás és csokivonat-készítés a Vasúttörténeti Parkban

Az Utazó Mackó kiállítás ígérkezik a leglátványosabb eseménynek a Vasúttörténeti Park idei gyermeknapi programjában. Május 26-án a Teddy Travel szalonkocsiját ellepő megannyi mackó megtekintése mellett a gyerekek kipróbálhatják a park legkedveltebb mozdonyait, a felfújható erőpróbajátékokat, és akár csokoládémozdonyt is önthetnek a Csoki Műhelyben.
A Teddy Travel szalonkocsiban a gyerekek a mackókkal együtt vehetik birtokba a hálófülkét, a zuhanyozót és a tárgyalót is, valamint megtudhatják, hogy hol öntötték bele a mozdonyokba a szenet és hogyan dolgoztak régen az igazi mozdonyvezetők. A gyermeknapon minden 14 év alatti gyermek ingyen léphet be a Vasúttörténeti Parkba – olvasható az intézmény közleményében.

Gyermeknapi meglepetések a Börzsönyi Kisvasúton

Ajándékkal és kézműves foglalkozásokkal kedveskednek a kicsiknek gyermeknap alkalmából a Börzsöny Kisvasúton. A vasárnapi ünnepi járatokon a gyerekek játékot kapnak, a márianosztrai végállomáson pedig kézműves foglalkozáson vehetnek részt, egyebek mellett a gipszöntéssel ismerkedhetnek, illetve festhetnek – olvasható Szob honlapján.
A vonatok Szobról délelőtt 10 óra 10 perctől kezdve kétóránként indulnak, míg Márianosztráról 11 óra 5 perctől ugyanilyen sűrűséggel fordulnak vissza a kiinduló pontra.

Gyerekek a Fővárosi Nagycirkuszban

Bohócparádéra, akrobata bemutatóra, arcfestésre, számos izgalmas játékra várja a családokat május 26-án 10 órától a Fővárosi Nagycirkusz, ahol az intézmény előadásaira nyerhetnek belépőjegyeket a szerencsések.
Délelőtt Spongya Bob és Popeye is köszönti a közönséget, majd Gábor bohóc alaposan megmozgatja a gyerekeket és akrobatikus mutatványokkal szórakoztatja őket.
Délután a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola növendékei adnak ízelítőt a tudásukból, később pedig Lovagi Hétpróba című műsorával lép fel a Mesemanók csoport.

Hív a Duna a Margitszigeten

Tudományos-ismeretterjesztő kvíz, vízipisztolyos mini-árvíz, látványos hidrológiai kísérletek, makettezés és színház szórakoztatja a kicsiket és a nagyobbakat a Danube Flow – Hív a Duna! gyereknapi programján május 26-án 10 és 16 óra között a Margitszigeten.
A családok a startnál, a Holdudvarban szerezhetik be a Duna páratlan természeti és társadalmi adottságaival kapcsolatos feladatlapot, amelyhez segítséget kapnak. A második helyszínen az MTA Duna-kutató Intézetének munkatársai mutatnak be látványos hidrológiai kísérleteket, valamint rövid előadásokat tartanak a látható és láthatatlan dunai élőlényekről. A kvízjáték harmadik állomásán a tavaly nagy sikert aratott Meríts a Dunából! elnevezésű program jelentkezik. A Tér-kép-mozaik nevű játékot is kipróbálhatják a gyerekek, amelyben a Duna budapesti szakaszának térképén a gyerekeknek kell elhelyezniük a Parlament, a Szabadság-szobor, a hidak és egyéb ismert építmények kartonból kivágott másolatait. Ugyanitt a kicsik vízipisztolyok segítségével mini-árvizzel önthetnek el egy Lego-várost, és újdonságként játékhalakat foghatnak ki egy medencéből.
A nap végén pedig egy dunai hajóutazást is kisorsolnak a részt vevő családok között.

Történelmi köntösben Szombathelyen

Szombathelyen az AGORA szervezi a Városi Gyermeknapi Forgatagot a Történelmi Témapark hangulatos helyszínén a Mesebolt Bábszínház és a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítvány közreműködő együttműködésével.
13 órakor kezdődik az egész délutánt betöltő programkavalkád. A színpadon művészeti csoportok bemutatói, bábelőadások, valamint gyermekkoncert szórakoztatja a nagyérdeműt. Ízelítő a kínálatból: Az izgő-mozgókat interaktív játékok és sportbemutató, Kerekítő Mondókás foglalkozás, a Savaria Legio harcosai, valamint egy fergeteges peonza bemutató várja. A kézműves sátorban többek közt agyagozhatnak, kötelet és érmet verhetnek, papírsárkányt készíthetnek az ügyes kezűek.

Forrás: eharmonia.hu
Fotó: sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.