Menü

Csodálatos várandóság Mi történik a második trimeszterben? I. rész (13-20. hétig)

  • Dátum: 2013.05.15., 20:59

A várandóság második trimesztere a 13. héttől a 28.-ig tart. Fantasztikus fejlődésen megy keresztül a kisbabánk, az édesanya pedig kivirul.

A 13. hét azt jelenti, lassan vége a hányós, émelygős időszaknak. Sor kerül a első vérvételre is, ahol vércsoport meghatározást is végeznek. Ez azért fontos, mert, ha a kismama Rh-negatív, akkor mindegyik harmadban, vagy szükség esetén gyakrabban, ellenanyag szint mérést is végeznek, mert az Rh-pozitív magzat esetén az anyai ellenanyag termelés gondot okozhat. Minden kismamánál elvégzik még a HbsAG-szűrést, amivel kimutatható, ha az édesanya átesett már hepatitis B fertőzésen és esetleg vírushordozó. Ebben az esetben a baba születését követően oltást kap.

A 14-15. héten az embrió már szophatja az ujját, és képes megmarkolni a köldökzsinórt is. Kialakulnak a belső nemi szervek, a fej két oldalán elhelyezkedő szemek középre húzódnak, a fülecskék pedig oldalra kerülnek. A feje tetején megjelennek az első hajszálak, a vese pedig már képes a vizelet kiválasztásra.

A 16. héten újabb vérvizsgálat vár az anyukára. Ekkor veszik le éhgyomorra az AFP-t. Az alfafetoprotein elnevezésű magzati fehérje jelenlétét vizsgálják, és a velőcső záródási rendellenességek, a nyitott gerinc, az agykoponyahiány szűrését végzik a segítségével. Fontos tudni, amennyiben nem pontosan a 16. héten veszik le a vért, úgy előfordulhat, hogy az AFP szintje a kismamának nem lesz megfelelő. Épp ezért, bármilyen eredmény is szülessen, nem szabad kétségbe esni, hanem a rendellenességek kizárása érdekében érdemes felkeresni a 20. hétig az erre specializálódott ultrahang klinikákat, vizsgáló laborokat.
Az anyukák ebben az időszakban szokták a legjobban érezni magukat. Kivirulnak, erőt, energiát sugároznak, a hajuk dúsabbnak és fényesebbnek tűnik, mint valaha, az arc pedig formásan telt.

A 18-20. hét között végzik el a második genetikai ultrahang vizsgálatot (az elsőt a 12. héten tartják). Ekkor nagyon alaposan végignézik a magzat minden testrészét, megállapítják a magzatvíz mennyiségét és a lepény tapadási helyét is. Ekkor már rákérdezhetünk a babánk nemére is, kis szerencsével, a csemete megmutathatja magát.

Az édesanyák többsége a 17. és 20. hét között érzik az első magzatmozgásokat. Nem véletlenül, hiszen elképesztő gyorsasággal fejlődik a baba csontrendszere, mozgása, sokkal határozottabban kalimpál, rúgkapál, mint eddig. A súlya nagyjából 200 gramm.
Máris elérkeztünk a félidőhöz, itt a 20. hét. A has már feszül, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy gömbölyödik a pocak. A baba szívhangja pedig már sztetoszkóppal is hallható, s a 13. hét óta megduplázta a súlyát.

Fotó:
sxc.hu

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.