Menü

Az vagy, amit megeszel?

Napjainkban túl sok energiát fordítanak az emberek külsejük ápolására, ehhez képest keveset törődnek belső szerveikkel. A gyorséttermi láncok elterjedésével  még jobban háttérbe szorul egészségünk megőrzése. Ugyanakkor problémát okoznak a gyorsérlelésű, üvegházban termelt zöldségek, gyümölcsök, melyek már koránt sem tartalmazzák azt a tápértéket, amik a nagyszüleink kertjében termelt zöldségekben még megvoltak.

Az élelmiszeripar íz-trükkökkel manipulálja érzékszerveinket, amikhez sajnos már gyerekkorunk óta hozzá vagyunk szokva. Olyan rémhírekről olvashatunk, hogy a fogyasztókra "maszkírozzák" az ízeket, ha kell, korrigálják és retusálják őket, hozzászoktatva bennünket a kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etetnek, íz-függővé tesznek. Miután hozzászoktunk ezekhez az átdolgozott ízekhez, az eredetiek, hagyományos ízek már nem okoznak élvezetet. 
Hogy mi a teljes igazság ezzel kapcsolatban, egyelőre még nem tudni, hiszen az egyes élelmiszer-előállító cégek elzárva kezelik a termékek összetevőit üzleti titokra hivatkozva.

Az ellentétes információkat hallva felmerül bennünk a kérdés, hogy ezek tudatában mégis mit tegyen az ember az egészségéért?
Szervezetünk döbbenetes dolgokra képes, ilyen az öngyógyítás vagy a máj méregtelenítő szerepe a működésében. A szervezetünkbe kerülő rengeteg méreganyagot a májunk feldolgozza, de gyógyteákkal és egyéb gyógykészítményekkel nagy segítséget nyújthatunk ebben a folyamatban. Ilyen a csalántea áldásos hatása, amely nagyfokú salaktalanítóként ismert készítmény.

Emellett vásárláskor érdemes az idénygyümölcsöket, zöldségeket választanunk, így növelve az esélyét annak, hogy tápanyagban és vitaminban gazdag ételt juttatunk szervezetünkbe. Fontos még a változatos táplálkozás, amit nap mint nap hallunk, hiszen így elérhető, hogy az azonos fajtájú szennyezőanyagokból kevesebb halmozódjon fel. A változatos táplálék egyben azt is biztosítja, hogy midnen fontos tápanyaghoz hozzájussunk és ezáltal szervezetünk védekező mechanizmusát erősítjük. Ellenállóbbak leszünk a szennyező anyagok által okozott betegségek ellen.

Érdemes a táplálkozásunkra odafigyelni és nagy hangsúlyt fektetni rá, hiszen „az vagy, amit megeszel”… 

Írta: Kéri Georgina

Fotó:sxc.hu

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.