Menü

Házi praktikák III: Mossunk olcsóbban, környezetbarát módon

Egy háziasszonynak fontos, hogy a család ruhái tiszták legyenek. Az utóbbi időben mind többen gondolnak arra is, hogy mindezt környezetbarát módon valósítsák meg. Ehhez jó segítőtársa találhatnak a mosódióban. A főképp India és Nepál területén, fán termő bogyó héja nagy mennyiségben tartalmaz saponint.

A természetes tisztítóanyagban nincs vegyszer és illatanyag. Így különösen alkalmas babák és érzékeny bőrűek ruháinak mosására.

Egy kis zacskóba 4-5 szem mosódiót helyezünk, s így tegyük a mosógépbe.  A 4-5 mosódiót háromszor, négyszer is felhasználhatjuk Öblítőre sincs szükség, mert a mosódió lágyítja a vizet, s így a ruha puha lesz. (Ez ami vidékünkön különösen fontos a víz keménysége miatt).

Ha folyékony mosószert akarunk készíteni 12-15 mosódiót forraljunk másfél liter vízben 30 percig. Így vegyszermentes mosószer koncentrátumot nyerünk, amit mosogatáshoz, de hajmosáshoz is használhatunk.
A környezet mellett a mosódió a pénztárcánkat is kíméli: egy kilónyi egész évre elegendő egy négytagú családnak.

A mosódió hatásfokát növelhetjük mosószóda használatával, de erről legközelebb.

Kapcsolódó cikkeink:
Háziasszonyi praktikák I. rész
Háziasszonyi praktikák II. rész

Fotó: kasiaorganicsalon.com

A hideg végtagok okai

Ha a hőmérő higanyszála jóval fagypont alatt áll meg, nem csoda, ha a kesztyű és meleg zokni ellenére sem úszod meg a kirándulást áthűlő végtagok nélkül.

Otthoni megoldások gyomorégés ellen

A gyomorégés oka általában az elfogyasztott ételekben keresendő, a panaszok gyakran jelentkeznek zsíros, nehéz, fűszeres vagy savas fogások után.

Bőrápolás, életkornak megfelelően

Abban azt hiszem mindenki egyetért, hogy a bőrünk megfelelő ápolása, hidratálása minden életkorban fontos, azonban – ahogy a különböző koroknak megfelelően készülnek a kozmetikumok is – nem mindegy, milyen módon végezzük az életkorunknak megfelelő bőrápolást.

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Kar edzés: A legjobb gyakorlatok nőknek és férfiaknak

A kar edzés az egyik legkedveltebb mind közül, de nem mindenki körében. Rengeteg nő fél attól, hogy egyik pillanatról a másikra nagy, férfias karja lesz. A tévhitek helyett tisztázzuk miről is szól a lógó kar eltüntetése, hogy néz ki egy kar edzésterv és melyek a legjobb karizom erősítő gyakorlatok.