Menü

A tél csodaszere!

Sokan ismerik a gyömbért, mint fűszert, a téli időszak kedvelt alapanyagát, azt is tudják, hogy mennyi jótékony hatása van az emberi szervezetre. A gyömbér az egyik legnagyszerűbb gyógyító hatású fűszernövény. Lássuk, milyen pozitív egészségügyi hatásai lehetnek.

Vannak összetevők, amelyekről bár tudunk, talán mégis ritkábban kerülnek a kezünkbe a konyhában, mint amennyi lehetőség rejlik bennük. Ilyen például a gyömbér, amely amellett, hogy ízletes és jellegzetes, pikáns fűszer, nagyon jótékony hatású.

Azt Önök tudják, hogy a cukorbetegeknek vagy az inzulinrezisztenciával küzdőknek miért érdemes beiktatniuk az étkezésükbe?

Nos azért, mert segít karbantartani a vércukorszintet! Vírus- és baktériumellenes hatását csak fokozza, hogy rendkívül jól izzaszt, ezáltal segít abban, hogy kiürüljenek a szervezetünkből a méreganyagok, emellett segíti az emésztést is, hiszen a gyömbér hosszú ideje titkos fegyver gyomor- és bélpanaszokra, puffadásra, hasfájásra.

Mi mindenre jótékony még?

Segít ellazítani a bélrendszert, sőt, hasmenés esetén is érdemes alkalmazni, segít elmulasztani a kellemetlen panaszokat és a fájdalmat. Ha szeretnénk rendbe hozni az emésztésünket, mindenképp a nyers gyömbért válasszuk, étkezés után közvetlenül rágcsáljunk el belőle egy kis darabot, vagy reszeljük le és keverjük össze citromlével, amivel aztán a vizünket ízesíthetjük.

Igen, igaz, hogy az íze nagyon erős, de megéri, sőt egy idő után könnyű megkedvelni. Hasonlóan jó választás émelygés ellen a gyömbérrágcsálás, kismamáknak is szokták javasolni a kezdeti rosszullétek elűzésére, sőt utazási rosszullétek esetén is kiváló!

Miért csodaszer télen?

Ha érzzük, hogy kicsit megfáztunk, nagyon hatásos a gyömbértea! Adjunk hozzá mézet és frissen facsart citromot és már kész is a vitaminbomba.

Csökkenti a köhögési ingert, regenerálja a hangszálakat és hurutoldó hatású. Teába keverve sokat segít a könnyebb légzés elérésében, fertőtleníti a torkot, lehúzza a gyulladást.

Javítja a vérkeringést!

Köztudott, hogy a gyömbér jó magas vérnyomás ellen, vérhígító hatása pedig csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát és a koleszterinszintet is segít kordában tartani.

Rengeteg előnyös oldala lehet a gyömbérfogyasztásnak – de akad, amire nem árt figyelni, például arra, hogy irritálhatja a szánkat és a torkunkat.

Ha nagyobb mennyiségben fogyasztod, a benne lévő aktív hatóanyagok irritációt is okozhatnak a szájban és a torokban – hasonlóképpen, mint például az ananásznál. S hogy kerül gyömbér a kávéba? Megtudhatják, ha egy korábbi cikkemre kattintanak!

https://www.hajraegeszseg.hu/cikk/2023-11-03/hogy-kerul-gyomber-a-kaveba

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!