Hogy kerül gyömbér a kávéba?
- Dátum: 2023.11.03., 02:58
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- fogyás, görcsöldó, gyömbér, gyulladáscsökkentő, ízületiprobléma, ízvilág, kávé, kombó, köhögéscsillapító, különleges, megfázás, méz, őrölt gyömbér, panasz, párosítás, presszókávé, tejszín, térdfájdalom, vércukorszint, zsírégető
Az egyik kollegám szokása volt, mindig gyömbért tett a kávéjába, s erre nyomós oka volt! Ha mást is érdekel, miért tette, olvassa a folytatást!
Kávé és gyömbér? Elég érdekes párosításnak tűnhet első hallásra - látásra, mégis azt mondom ettől még ne zárkózzunk el, adjunk egy esélyt ennek a kombónak! A gyömbér amellett, hogy egy érdekes-kellemes-különleges ízvilágot kölcsönöz a kávénknak, számos olyan jótékony hatással bír, mely egészségmegőrző hatású, így ezt az előnyét is élvezhetjük, ha kipróbáljuk.
Hogyan készítsük el? Egy kávéskanál őrölt gyömbérhez adjunk 6 evőkanál presszókávét, vizet, kevés mézet és tejszínt vagy tejet, ezt főzzük össze és fogyasszuk el. Akik így kávéznak, esküsznek arra, hogy a gyömbér gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően elmúltak bizonyos panaszaik, ízületi problémáik.

Ugyan nem erre akartam „kihegyezni” a cikkem témáját, de tudom, hogy valakinek ez is tetszetős információ: a gyömbéres kávé zsírégető hatással is bír! A pluszkilók ellen akár ez is bevethető! A gyömbérben olyan illóolajok és csípős vegyületek találhatóak, melyek serkentik a vérkeringést és az emésztést, puffadásra is jók, ez pedig segíthet, ha fogyni akarunk, vagy, hogy jobb legyen a hasi komfortérzetünk.
A gyömbér köztudottan megfázás ellen is segít, gondoljunk csak a gyömbéres teára, milyen jól esik sokszor nátha, megfázás esetén.
A gyömbér gyulladáscsökkentő mivoltát pedig meg sem kérdőjelezik, hiszen a gyömbérben található hatóanyagok görcsoldó, gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatásokkal is bírnak. A növény emellett jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.
Szinte nevezhetném orvosságnak is ezt a csodafegyvert, hiszen a következő tulajdonságokat is az ő számlájára írhatjuk:
Féken tartja a cukorbetegséget, hiszen csökkenti a vércukorszintet és növelheti az inzulin és a cukorbetegség kezelésében használt más orvosságok hatékonyságát.
Jó a gyomornak! A gyomorproblémák sosem jönnek jókor, igen kellemetlenek lehetnek például sportolás közben, én gyömbéres cukorkát szopogatok, ha félmaratoni távnál hosszabb futásra indulok és tudom, hogy a gyomrom érzékeny lehet, de nézzük mi minden van még itt:

Javítja a szív egészségét. Csökkenti a koleszterinszintet. Segít megfázás és az influenza esetén. „Felturbózza” az immunrendszert. A legújabb kutatások szerint hatékony lehet a rák ellen is, valamint enyhíti a menstruációs fájdalmakat, nagyon nagy segítség a terhesség alatti reggeli rosszullétek esetén, a gyerekeknél utazáskor, ha érzékenyebb a gyomruk, hányingerrel küzdenek.
Terhes kismamák természetesen feltétlenül konzultáljanak orvosukkal, én a saját várandósságaim alatt fogyasztottam kevés gyömbért, de ezt mindenképp orvossal kell megbeszélni, mint szerintem sok mindent mást is, amit babavárás alatt szeretnénk fogyasztani.
Kollegám esküszik rá, hogy a gyömbér csillapítja az ízületi gyulladás okozta fájdalmat, neki elmúlt a térdfájdalma ettől a gyömbéres kávés megoldástól, amit el is hiszek, mivel a gyömbérnek, ahogy említettem, erős gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak.
Aki fejfájós, annak jó hír, hogy enyhíti a migrént, bizonyítottan hatásos erre a problémára is, illetve csillapítja a köhögést. A gyömbér csípős hatása segít megtisztítani a tüdőt a felgyülemlett nyálkától, amely a köhögés okozója lehet.
Van őrölt gyömbér, ami por formájában használható, ám véleményem szerint frissen reszelve a legjobb! Egy próbát megér! Még többet is!
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.