Menü

Praktikák horkolás ellen

Nem tehetünk róla, hiszen nem vesszük észre, mivel alvás közben történik, mégis kellemetlen, mi az? Nos a horkolás, mely gyakori jelenség, a népesség 10-20 százaléka horkol.

Miért horkolunk? A probléma a légutak összeeséséből adódó hangjelenség, amely egyénenként eltérő. Magát a horkolót nem zavarja a dolog, mivel nem érzékeli, hálótársa azonban annál inkább panaszkodhat. A jelenség nem betegség, de a légzéskimaradás további betegségekhez vezethet, amit alvási apnoének hívunk és már született cikk róla a hajraegeszseg.hu hasábjain. (https://hajraegeszseg.hu/cikk/2021-06-11/mi-az-alvasi-apnoe)

A problémát okozhatja kisgyermekkorban megnagyobbodott orrmandula vagy későbbi életkorban az orrsövényferdülés. Akin súlyfelesleg van, nagyobb eséllyel szenvedhet ebben a betegségben, de a dohányzás is hajlamosító tényező, ahogy az alkoholfogyasztás is rizikófaktor, a tüneteket pedig a reflux is súlyosbíthatja.

A horkolás kezelése a fenti problémák kezelésével orvosolható, műtéti úton is lehetséges megszüntetni a kellemetlenséget, de előbb érdemes kipróbálni az életmódváltást.

Egy fül-orr-gégész szakorvos szerint magunk is tehetünk a horkolás csökkentése érdekében, ha egészséges életmódra váltunk, abbahagyjuk a dohányzást, mérsékeljük az alkoholfogyasztást, melyet semmiképp sem este fogyasszuk el.

A horkolás a gyerekeket is érintheti. Ha nem náthás időszakban történik, akkor jelezhet allergiát, orrmelléküreg-gyulladást, vagy arcüreggyulladást, de lehet az ok megnagyobbodott mandula, illetve orrmandula is, valamint orrpolip, vagy orrsövényferdülés.

Léteznek házi praktikák is horkolás ellen. Ha valakinél egyértelműen pozíció függően jelentkezik horkolás, akkor érdemes lehet speciális pizsamát beszerezni, van, aki pedig teniszlabdákat varr a hátára, elkerülje a háton fekvést.

Az étkezésünkkel is segíthetjük magunk és családunk nyugodt éjszakáját, például érdemes elkerülni a tejtermékek fogyasztását, mely után egyeseknél orrdugulás léphet fel. A zsíros, fűszeres, nehéz ételek nyomják a rekeszizmot, amitől ismét felléphet a probléma.

Léteznek horkolás elleni párnák, orrcsipeszek, kapható már horkolásgátló fejpánt, állpánt, stopper, illetve egyéb készülékek, alvássegítők, ezeket érdemes megnézni a patikákban, vagy a különböző ezzel foglalkozó webshopokban.

A horkolás kellemetlen jelenség sokat ront a pihenés minőségén, így kialvatlansággal járhat együtt, mely hosszútávon megterheli a szervezetet, ezért fontos mielőbb kivizsgáltatni.

Pihentető éjszakákat kívánok!

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!