Menü

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Ki ne ismerné a roppanós, piros külcsínű retket, amit még otthon is könnyen termeszthetünk?! Már márciusban szép piros kis gömböket szedhetünk a kertben, de később is vethető, így akár egész nyáron szüretelhetünk. A hónapos retek termesztése nem igényel nagy szaktudást, szereti a napfényt és a vizet, ennél több neki már nem is kell. Szerencsére már télen is elérhető nagyjából mindenki számára ez a remek kis növény, melynek fogyasztásával pótolhatjuk a kieső ásványi anyagokat, és sokféle vitamint is. Már az ókorban is felismerték jótékony hatását.

A retekben igen sok C-, B-, K-vitamin, mangán, magnézium, réz, cink, foszfor, kálium és vas található. Picike terméssel is vitaminbomba. A C-vitamin nem csak az immunrendszerünket löki jó irányba, hanem sejtjeink oxidatív stressz elleni küzdelmét is segíti. A foszfor erősíti a csontokat és fogakat és például szabályozza a vérnyomást.

A vas elengedhetetlen a vérben történő oxigénszállítás miatt, de említhetnénk a vérszegénységet, és az ezzel járó fáradtságot, ami a vas pótlásával javíthatunk. A réz kell az immunrendszerünknek és idegrendszerünknek, hogy megfelelően funkcionáljanak. A káliumra szükségünk van a folyadékháztartás helyes működéséhez, de hozzá tesz a vércukorszint és vérnyomás egyensúlyban tartásához, de az izomgörcsöket is könnyebben elkerülhetjük vele. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a retek tele van rostokkal, sőt, antibakteriális hatású is, ami az emésztést és a bélműködést is támogatja.

Utóbb említett tulajdonságának hála, véd a baktériumok és vírusfertőzések megtelepedése ellen is. Kalória pedig alig van benne, így fogyókúrázóknak kimondottan ajánlott a rendszeres fogyasztása. Magas kén tartalma támogatja a bőr megújulását, segít csökkenteni a bőr gyulladásos tüneteit. Tisztítja a vért, régebben alkalmazták sárgaság kezelésére is. A gyulladáscsökkentő hatása a húgyúti fertőzésekkor is remekül alkalmazható, a retek kisajtolt levét iszogatva tompíthatjuk a panaszokat.

A retek annyira univerzális zöldség, hogy nyersen, párolva, sütve, főzve is ehetjük. Főzve és párolva veszít erősségéből, lágyabb ízt kapunk. Azoknak, akik krónikus veseelégtelenségben szenvednek, mindenképpen dietetikussal kell egyeztetniük, hogy mennyi retek fogyasztása az, ami számukra megengedett. Akik gyomor problémákkal küzdenek, először csak óvatosan próbálgassák a retek eszegetést, mert nem minden esetben tűri jól a gyomor a csípős ételt. Onnan tudjuk, hogy friss árut veszünk, hogy a retek kívül fényes, belül pedig kemény, nincsenek apró lyukak rajta, azaz nem rágta meg például hangya.

A retek egy igazi vitaminbomba szervezetünk számára, amit az év nagyjából minden hónapjában meg tudunk vásárolni. Tavasszal és nyáron könnyen termeszthető kis kertben is.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.