Menü

A dió részeinek gyógyító hatása

A dió nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is. Nem csak a dióbél használható fel, hanem a termés majdnem minden része.

A dió a diófélék családjába tartozik és 21 féle alfaja létezik szerte a világon. Magyarországon a közönséges dióval és a feketedióval találkozhatunk, ebből mi inkább a közönséges diót használjuk. A fekete dió inkább erdőgazdasági területeken elterjedt fajta, ennek több része is mérgező az emberi szervezetre, ellenben barnító hatását többféle tevékenység során használják. A közönséges diófa hatalmasra nő, gyökérzete mélyre hatol a talaj alsó rétegeibe is, melyek igen erősek, hiszen meg kell tartaniuk minden időjárási viszonyok között a termetes lombozattal rendelkező fát. Igaz, hogy a termés ősszel érik, ellenben rendkívül jól eláll hűvösebb helyen, akár fagyasztóban is.

A diófa termése egy igazi csodaszer, hiszen tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal, sok rostot tartalmaz, ellenben kevés telített zsírsavat. Találunk benne A-, E- és többféle B-vitamint, szelént, magnéziumot, káliumot, mangánt, rezet, sőt, fluort is. A felsoroltakból már sejteni lehet, hogy jót tesz a csontoknak, kiváló immunerősítő, segíti az izmok helyes működését, és idegvédőként is megállja a helyét. Sőt, ha ez nem lenne elég, még a koleszterinszintünket is képes csökkenteni. Felhasználását tekintve a konyhában nagyjából bármihez felhasználhatjuk, az ételeknek különleges ízt ad, a süteményekben pótolhatatlan, de esti nasiként is helytáll.

A diófa levele sem elhanyagolható, hiszen a népi gyógyászat is régóta használja gyógyírként. A levél maga tartalmaz tannint, ami csersav, folsavat és C-vitamint is. Ezek mellett antivirális és gombaölő tulajdonságokkal is meg van áldva. Belsőleg alkalmazva remek gyomorerősítő, vértisztító, vérnyomáscsökkentő, féreghajtó. Külsőleg borogatásként szemgyulladás, aranyér, ekcéma, bőrgomba, és atkafertőzés esetén alkalmazzák. Fürdővízbe áztatva reumatikus gyuladások kezelésében is jeleskedik.

Végül, de nem utolsó sorban említsük meg a dióhéj belsejében található választófalat. Nem is gondolnánk mennyire kis hasznos dolog lehet a német ajkú településeken élők és a kínai orvoslásban jártas emberek szerint. Úgy gondolják, hogy a válaszfal a szív gyógyszere annak ellenére, hogy mennyire keserű íze van. A németek úgy alkalmazzák, hogy a frissen érett diót pucolva egy maréknyi ilyen kis válaszfalat felöltenek erős konyakkal, majd hagyják állni. Az ebből készült tinktúrából napi 15-20 cseppet fogyasztanak. A kínaiak pedig a vesebetegségek gyógyításához használják, nőknél segítség lehet a felfázás okozta tünetek kezelésére, vagy vizeletvisszatartási problémák esetén.

A dió egy remek növény, hiszen nem csak finom, hanem levele, termése és a termésben található elválasztó fal is gyógyhatású készítmények alapanyaga. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal is. Érdemes a betakarítás után hűvös helyen tárolni, így sokáig egészségünk szolgálatában áll majd.

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.