Menü

Torokfájás elleni ételek

A torokfájás valóban nagyon kellemetlen tud lenni, és szerencsére vannak olyan ételek és italok, amelyek segíthetnek a gyógyulásban. A cikk összefoglalja a torokfájás megelőzésére és kezelésére vonatkozó javaslatokat. Az alábbiakban kiemelnék néhány fontosabb pontot, amelyek segíthetnek a gyógyulásban.

Gyógyító ételek és italok

Csirkehúsleves: A hagyományos gyógyír, amely tápláló és segíthet a gyulladás csökkentésében.

Méz: Természetes nyugtató hatása van, és segíthet a torok irritációjának enyhítésében. Fontos, hogy mértékkel fogyasszuk.

Joghurt: Probiotikumokban gazdag, ami segíti az immunrendszert, és krémes állaga miatt könnyen lenyelhető.

Tojás: Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a cink és a vas, amelyek támogatják az immunválaszt.

Zabpehely: Magas rosttartalma és ásványi anyagai miatt jó választás.

Gyömbér: Gyulladáscsökkentő hatású, és ízletesen felhasználható teákban vagy ételekben. Akár tea formájában, akár reszelve, esetleg egy kevés mézzel elkeverve fogyasztjuk, nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy gyorsabban gyógyuljunk a torokfájásunkból. A gyömbér csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást, mellette kiváló antioxidáns-forrás. Bár az íze miatt sokan nem kedvelik, mégis érdemes lehet próbát tenni vele, hisz kis mennyiségben is jótékony hatással számolhatunk.

Turmixok: C-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek kombinációja, mint a kelkáposzta, áfonya és narancs. Olyan zöldségeket és gyümölcsöket válogassunk alapanyagul, amelyek támogatják az immunrendszerünk működését, vagy sok C-vitamint tartalmaznak! Jó választás lehet (akármilyen furcsán is hangzik) a kelkáposzta vagy a zeller, de adhatunk a keverékhez például áfonyát, narancsot vagy mandarint is!

Krumplipüré: Kellemes állagú, tápanyagokban gazdag és könnyen emészthető. Olyan krumpliból érdemesem pürét készíteni, aminek a héját is nyugodtan megehetjük. Az étel állaga kifejezetten jóleshet torokfájás esetén, csak várjuk meg, amíg kihűl!

Jégkrém: A hideg felerősítheti a torok megnyugtatását, de érdemes mértékkel fogyasztani.

Kerülendő ételek

Irritáló ételek: Keksz, pirítós, kenyér héja, fűszeres ételek.

Italok: Szénsavas italok, kávé, alkohol.

Rágcsálnivalók: Csipsz, pattogatott kukorica, friss, nyers zöldségek.

Ha a torokfájás egy hétnél tovább tart, fontos, hogy orvoshoz forduljunk, mivel lehet, hogy komolyabb problémáról van szó. Összességében a megelőzés és a megfelelő táplálkozás kulcsfontosságú a torokfájás elkerülésében és kezelésében.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?